Devizahiteles érvénytelenségi perek

Minden bedőlt devizahitelest rosszul tájékoztattak?

Nem. Az, hogy az árfolyamkockázatról való tájékoztatás tisztességes volt-e vagy sem, a bizonyítékok összességének függvényében dől el, nem általánosítható.

Mikor nem kötelező az árfolyamkockázat viselése?

Abban az esetben, ha az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás elmaradt, vagy nem volt megfelelő („nem világos, nem érthető”), a megkötött szerződés érvénytelenné válik, így a fogyasztó nem kötelezhető az árfolyamkockázat viselésére.

Mit jelent a nem megfelelő tájékoztatás?

Ha az árfolyamkockázat viselése csak a szerződés egyes rendelkezéseiből következtethető ki, vagy több különböző okiratban (pl.ÁSZF, üzletszabályzat, hirdetmény) szereplő rendelkezések együttes értelmezése alapján.

Ha az árfolyamkockázatról való tájékoztatást tartalmazó okirat aláírására a szerződéskötéssel egyidejűleg történik, akkor nem kifogásolható, ha a félnek elegendő ideje volt annak áttanulmányozására, az aláírást megelőzően.

Ha az ügyfél nem tájékozódott, a pénzügyi intézmény hibázott?

Az, hogy maga a fogyasztó nem járt el kellő körültekintéssel, nem zárja ki, hogy a fogyasztó arra hivatkozzon, hogy a pénzügyi intézmény egyáltalán nem, vagy nem megfelelően tett eleget a tájékoztatási kötelezettségének.

Mikor jár el valaki kellő körültekintéssel?

Ennek megítélésénél, figyelemmel kell lenni a szerződés átlagos fogyasztó számára esetleg félreérthető, homályos, bonyolult megfogalmazására is.

Mit jelent a megfelelő tájékoztatás?

Akkor megfelelő, ha abból kiderül, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincsen felső határa, vagyis a törlesztő részlet jelentősen megemelkedhet, valamint ha abból az is látszik, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, a hitel futamideje alatt bekövetkezhet.

Mennyit fizet az ügyfél megfelelő tájékoztatás esetén?

Ha a világos és érthető írásbeli/szóbeli tájékoztatásból a várható árfolyam növekedés felső határa vagy maximális nagyságrendje megállapítható, az árfolyamkockázat csak eddig annak mértékéig terheli a fogyasztót.

 

A Konzultációs Testület 2019. április 10-ei ülése alapján.

A Kúria érvénytelenség jogkövetkezményivel kapcsolatos sajtónyilatkozata (2019. június 20.).