Mit kell tennem, ha mégis a törlesztést választom?

A 2020. március 18-iki kormányrendelet alapján minden lakossági és vállalkozói kölcsön törlesztésére moratórium lépett életbe 2020. december 31-ig.

Azonban számos helyen - köztük a Hitel-S program is – felhívják a figyelmet arra, hogy a moratórium alatt elhalasztott kamatokat, hiteldíjakat, ha később is, de ki kell majd fizetnünk.

Sokan teszik fel a kérdést; mit kell tennem, ha fizetni akarom a részleteket és mit, ha a moratóriumot kívánom igénybe venni?

A rendelet egyértelműen fogalmaz. A moratórium, azaz a törlesztések felfüggesztése az alap, és aki folyamatosan törleszteni szeretne, annak azt majd a bankjánál kell jeleznie.

Egy gyors webes tájékozódással összegyűjtöttük azt, hogy a bankok mit üzennek ezzel kapcsolatban az ügyfeleiknek:

Bank

Mikortól lehet regisztrálni a törlesztési szándékot

Csatorna

OTP Bank

későbbi tájékoztatás

 

Takarékbank

későbbi tájékoztatás

 

Erstebank

azonnal:

személyi kölcsön, jelzáloghitel, Babaváró kölcsön, Erste lakástakarék kölcsön

Erste Netbank

Erste teleBank

 

többi lakossági és vállalkozói kölcsön későbbi tájékoztatás szerint

 

K&H Bank

azonnal

K&H e-bank

K&H mobilbank

K&H Távbank (vállalati ügyfelek)

MKB Bank*

későbbi tájékoztatás

 

CIB

későbbi tájékoztatás

 

Budapest Bank

későbbi tájékoztatás

 

Raiffeisen Bank

későbbi tájékoztatás

 

* az mkb.hu oldalon nem találtuk, hanem a sajtóközlemény alapján az mkb.hu/tajekoztatas oldalon

Amint látjuk, a legtöbb bank még dolgozik a rendeletnek való megfelelésen. A többi bank az elektronikus csatornáit – netbankok, telefon – nyitotta meg arra, hogy jelezhessük a törlesztési szándékunkat.

Úgy gondoljuk, hogy ez a késlekedés nem okoz gondot a törleszteni vágyóknak, mert ők azok, akik eddig is folyamatosan törlesztettek, és a márciusi törlesztésen már túl vannak. Akinek a havi, rendszeres törlesztési esedékessége 18-ika utáni az azért mindenképp kövesse a bankja tájékoztatását, hogy a nyilatkozatát mielőbb megtehesse. Reméljük a bankok le fogját tudni kezelni azt, ha a törlesztés általános felfüggesztése miatt kerül késedelembe.

Ha kérdése van, keressen minket bátran a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!