Amire nem vonatkozik a moratórium

Egy kisfalu szociális munkása küldte a következő levelet:

"Bea egy iskolai konyhán dolgozott, de az bezárt a vírus miatt, így most még a jövő héten táppénzen lesz, utána viszont fizetés nélküli szabadságon.

Élettársa Róbert kórházban van, súlyos szívbetegséggel küzd, 25 napja műtötték és azóta nem engedik ki.

Róbertet jövőhéten kiengedik a kórházból, ha sikerül venniük valahonnan egy doboz festéket és kifesteni a szobát, valamint szerezni fertőtlenítőt és kitakarítani az egész házat alaposan. Nála nagyon nagy a fertőzés veszély. Alapból tiszta a lakás, rendezett, de évek óta nem volt kifestve, így a falak nem túl higiénikusak.

Egy kiskorú, általános iskolás lány él jelenleg otthon, akinek nem áll rendelkezésére sem laptop, sem számítógép, így tanulni nem igazán tud, csak azokat a feladatokat tudja teljesíteni, amiket telefonról is el lehet készíteni.

Egy nagykorú gyerek is velük él még, neki most még van munkája, egy építőipari cégnél dolgozik egyszerűsített bejelentéssel.

 A helyi önkormányzatnál ezalatt a pár hét alatt, még nem tudott segítséget ígérni nekik, sem pénzbeli, sem tárgyi segítséget.

Bea fix bevétele a vírus előtt: 166.200 Ft/hó. Ez most gyakorlatilag meg fog szűnni. És ebből fizettek eddig egy követeléskezelőnek havonta 60 ezer forintot, egy régi jelzálogkölcsön miatt. Ezzel el tudták kerülni a végrehajtási eljárást, a házuk elárverezését.

Az egyezség szerint, ha nem törlesztenek, akkor megindíthatják a végrehajtási eljárást."

broke 4765739 1920

Mit tegyenek?

Mint ismert, a veszélyhelyzet miatti moratórium nem vonatkozik a követeléskezelők által kezelt és a végrehajtás alatt álló ügyletekre. Ezzel együtt azért számos lehetőséget megpróbálhatnak.

Fontos, hogy ezekben az esetekben – ellentétben a moratóriummal – az ügyfeleknek kell kezdeményezni, nekik kell jelezni, hogy a törlesztési kapacitásuk megszűnt.

Méltányossági egyezség a követeléskezelővel

Az MNB 2019 májusától érvényes ajánlása szerint az adósoknak lehetőségük van arra, hogy a már teljesítés alatt lévő egyezség módosítását kérjék, amennyiben jelentősen változnak az életkörülményeik.

Ebben az esetben már Róbert betegsége is elég lett volna ehhez, de a járványhelyzet miatt elveszített munkahely mindenképpen.

Ami viszont a rossz hír, a követeléskezelő üzleti döntése, hogy hogyan értékeli ezt, milyen új ajánlatot tart elfogadhatónak.

Mindent összevetve Beáéknak azt javasolnánk, hogy a követeléskezelővel a moratórium szabályaihoz hasonló egyezséget próbáljanak kialkudni.

PBT logo

Méltányossági eljárás a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt

Amennyiben a követeléskezelővel nem sikerült egy teljesíthető egyezséget tető aláhozni, a méltányossági egyeztetést a PBT előtt érdemes folytatni. Az ügyfél ajánlatára a követeléskezelőnek 21 napon belül válaszolnia kell. Ha ez a válasz elutasító, vagy az ügyfél által nem teljesíthető ajánlatot tartalmaz, méltányossági eljárást indíthat az adós.
Ehhez az www.mnb.hu/bekeltetes oldalról letölthető 180-as nyomtatványt használhatják, de méltányossági ügy esetében még erre sincs szükség. Viszont mindenképpen mellékelni kell az előzményeket. Ebben az esetben hasznos, ha az eredeti egyezség másolatát, az eddigi teljesítések igazolását, vagy a követeléskezelőtől kapott elszámolást, de mindenképpen mellékelni kell az egyezségre vonatkozó ajánlatunkat, az azt elutasító levelet, és a méltányolandó körülmények igazolását.

A PBT aktuális működéséről már írtunk. Az MNB Ügyfélszolgálati Irodája ügyfélfogadása ugyan szünetel, de postai úton, vagy a Kormányablakokban – előzetes időpont foglalással – és Ügyfélkapun keresztül el tudjuk indítani ezeket az eljárásokat.

És mit tegyünk a végrehajtással?

A moratóriumi szabályok a végrehajtási eljárásokat alapvetően nem érintik. Ezt a Végrehajtói Kar közleménye egyértelműen leírja. Tehát arra kell számítanunk, hogy mind a letiltások – munkabér, nyugdíj, mind az egyéb kényszerintézkedések folyamatosak lesznek.

Lehetőségeink:

  • méltányossági egyezség a végrehajtást kérővel, és ehhez kapcsolódóan a végrehajtás felfüggesztése
  • méltányossági eljárás a PBT előtt, és a végrehajtási eljárás felfüggesztése
  • végrehajtás felfüggesztése az általános szabályok szerint
  • végrehajtás felfüggesztése a veszélyhelyzetre tekintettel

Általában is igaz az, hogy az adós megállapodást köthet a végrehajtást kérővel a végrehajtás általános szabályaitól eltérő módon történő teljesítésre. Az adósnak a kérelmét a végrehajtón keresztül kell eljuttatnia a végrehajtást kérőhöz. De akár közvetlenül is egyeztethetünk a végrehajtást kérővel, aki a döntéséről majd tájékoztatni fogja az eljáró végrehajtót.

Amikor most a járványhelyzet miatt kérjük a végrehajtási eljárás felfüggesztését, mindenképp gondoljuk végig, hogy a magunk és családunk életében, gazdálkodásában bekövetkezett változások mennyire lesznek tartósak, milyen hatásokkal kell hosszabb távon is számolnunk, és így a felfüggesztés mellett egy méltányossági egyezséget is javasoljunk a végrehajtást kérőnek.

A PBT előtti méltányossági eljárást a végrehajtás alatt álló kötelezettségek esetében is elindíthatunk. A végrehajtást kérőnek lehetősége van arra, hogy a törvény által biztosított törlesztési kötelezettséget mérsékelje, a követelés egy részét elengedje, a kamatozás feltételeit módosítsa.
Ismételten fel kell hívjuk a figyelmet arra, hogy ez a végrehajtást kérő döntésén múlik, és ez ránézve nem kötelező. Sajnos dönthet úgy, hogy nem méltányolja a bemutatott körülményeket.

laptop 3196481 1920

Lehetőség van a végrehajtási eljárás bíróság általi felfüggesztésére

Az általános szabályok szerint az adós a felfüggesztési kérelmét valamilyen méltányolható körülményre hivatkozva adhatja be. A kérelemhez csatolni kell a méltányolható körülményeket igazoló dokumentumokat.
A törvény nem sorolja fel tételesen, hogy mit méltányolhat a bíróság, de példákat igen; a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.

Ezt azáltalános szabályt módosította 57/2020-as kormányrendelet: A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor is felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény.

A rendeletnek ez a szakasza nem fejti ki, hogy mikor is mondhatjuk azt, hogy „az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény”.
Azt gondoljuk, hogy ezt a bírósági gyakorlat fogja megmutatni, és akár eltérően is elbírálhatja a bíróság az otthontanulást, mint a járványügyi intézkedések hatását egy, a gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében és egy két szülős család esetében.

Fontos, mielőbb adjuk be a felfüggesztési kérelmünket, ha már a járványhelyzethez kapcsolódó intézkedéseket dokumentálni tudjuk.

A kérelmeket az eljárást foganatosító bírósághoz kell beadni.

A bíróság 15 napon belül dönt a kérelemről és azonnal közli a felfüggesztésről szól határozatát a végrehajtóval.

Ha kérdései vannak, azokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen teheti fel.