Végrehajtási kisokos 1.

A végrehajtói kézbesítésről

A veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezések között ugyan kevés vonatkozik a végrehajtási eljárásra, de ezek pontos értelmezése fontos mindenki számára.

Sokan sóhajtottak fel és értelmezték úgy a 74/2020-as kormányrendeletben 9.§-a szövegét, hogy nem lehet közjegyzői fizetési meghagyásos eljárásokat kezdeményezni és a folyamatban lévőket nem lehet kézbesíteni.

A rövid válaszunk az, hogy DE.

laptop 3196481 1920

A rendelet korlátozása a szóbeli beadványokra vonatkozik, azaz a közjegyzői irodákban nem lehet személyesen a fizetési meghagyásokkal kapcsolatban intézkedni. Az elektronikus ügyintézés folyamatos - a követeléskezelők jellemzően amúgy is elektronikus csatornán keresztül indítják ezeket az eljárásokat.

A másik félreértés a végrehajtói kézbesítés kifejezés miatt keletkezhetett. A végrehajtói kézbesítést és annak szabályait a végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény írja le. Röviden ez szó szerint azt jelenti, hogy a végrehajtható okiratot, ebben az esetben a közjegyzői fizetési meghagyást maga a végrehajtó kézbesíti. Ez egy, a fizetési meghagyások számosságához viszonyítva ritka kézbesítési forma, az eljárások meghatározóan postai úton bonyolódnak.

Azaz, a közjegyzői fizetési meghagyások kibocsátására a veszélyhelyzet ideje alatt is mód van. Ezeket az eljárásokat a követeléskezelők, közüzemi és telekommunikációs szolgáltatók, hitelezők továbbra is elindíthatják.