Lehetőség ingatlanok visszaszerzésére

A 2018.11.20-án benyújtott törvényjavaslat szerint, a kormány lehetőséget ad a lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében bérlőknek, az ingatlanok visszaszerzésére. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett lehetnek ismét tulajdonosok.

 

A visszavásárlás fontosabb részletei:

  • Egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részéről és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ez irányú igénye esetén.
  • A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.
  • Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.
  • A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.
  • Fontos részletkérdés, hogy a lakásokat milyen áron lehet visszavásárolni. Erről külön végrehajtási rendelet érkezhet majd.
  • A törvény elfogadása esetén 2019. január elsejétől léphet hatályba.

Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

További részleteket a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. hivatalos honlapján találhatnak: http://www.netzrt.hu/