A NET Zrt. ügyfeleit érintő változások

A Nemzeti Eszközkezelő bérlőinek jelentős döntéseket kell meghozniuk a következő hónapokban; a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló 2018. évi CIII. törvény alapján választaniuk kell, hogy bérlők maradnak-e, vagy megvásárolják az általuk bérelt ingatlant. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat:

A fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlő az általa bérelt lakóingatlant vagy tartalék ingatlant:

 1. egy összegben megvásárolhatja,
 2. hosszú távú részletfizetés mellett megvásárolhatja, illetve
 3. továbbra is bérlő maradhat, a jelenlegi feltételek mellett.

A megvásárlás során alkalmazandó vételár:

 • az ingatlan vételárának alapja az az összeg, amennyiért a Magyar Állam korábban megvásárolta a bérlőtől (bérlőtársaktól),
 • a vételárba beleszámít a 2018. december 31-ig megfizetett bérleti díj összege,
 • a vételár megállapítása során az állam kamatot nem számít fel (jegybanki alapkamatot sem).
 • valamint az érintett bérlő az ingatlan vételárából az alábbi kedvezményekre jogosult (településtípustól függően):
  • -15% Budapesten és agglomerációjában, illetve a megyeszékhelyeken,
  • -25% a vidéki városokban,
  • -35% az egyéb településeken.

A kedvezmény igényléséhez külön nyilatkozatot kell kitölteniük, melyet a NET Zrt.-től kapott levél tartalmazni fog. A szükséges nyilatkozatot és a személyre szabott vételárat, valamint a részletfizetési feltételek is tartalmazó tájékoztató levelek 2019. március 31.-ig kerülnek kiküldésre, az érintett bérlők részére.

Fontos, hogy azok számára, akik ezt a kedvezményt igénybe veszik, az állam 5 éves jelzálogjogot, terhelési és elidegenítési tilalmat tesz az ingatlanra. Érdemes megfontolnia ennek igénybevételét, hiszen ezen 5 éves időszak alatt nem tudja eladni az ingatlant.

Ha a bérlő a Net Zrt. által küldött tájékoztatóra nem reagál 60 napon belül, akkor a felajánlott lehetőségeket, kedvezményt nem veheti igénybe, és ugyan fennmarad a bérleti jogviszonya, de 2019. július 1-től a jelenleg fizetett bérleti díjának 3-szorosát kell fizetnie.

A küldemény tartalmazni fog válaszborítékot, illetve személyes leadásra is lehetőséget biztosít a NET Zrt., melyek címét tartalmazni fogja az Önnek küldött levél.

Az egyösszegű adás-vételi szerződések megkötésének határideje 2019. december 1.

A bérlőknek jelenleg nincs egyéb teendőjük, mint a NET Zrt. küldeményére várni: ha mégis bármilyen kérdés lenne, tájékozódjanak a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. hivatalos honlapján, vagy keressék a NET Zrt. ügyfélszolgálatát, de bizalommal. megkereshetik a Pénzügyi Navigátor tanácsadó Irodáinkat is Szekszárdon, vagy Veszprémben.