ÁFA visszaigénylés építkezésnél

A lakáskörülmények javítása érdekében a CSOK mellett elérhető az új építkezéseknél ÁFA visszatérítési támogatás, 5 millió Ft értékig.

Az ÁFA visszaigénylési támogatás csak abban az esetben jár, ha az új ingatlant építő vagy építtető természetes személy; cégek nem vehetik igénybe a kedvezményt. Az ÁFA visszaigényléshez meg kell felelni a CSOK feltételeknek (erről bővebben itt és itt olvashat). Egy fontos eltérés van a CSOK feltételekhez képest: nem lehet másik ingatlantulajdona, lízingszerződése, lakáshasználati joga az igénylőnek.

A kedvezmény legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű, összkomfortos lakás vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű ház után igényelhető. Legfeljebb 5 millió Ft igényelhető vissza, az építkezés számlával igazolt bekerülési költségeinél, illetve a telek vételárában megfizetett ÁFA-ra. Azonban nem jár az ÁFA visszaigénylési támogatás, ha a vevő kulcsrakészen kapja meg az ingatlant a kivitelezőtől.

A jelenlegi szabályok szerint egyszer vehető igénybe az utólagos támogatás, 2019. december 31-ig. Nincs életkori megkötés, nyugdíjasok is kérhetik.