CSOK 10+10

Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén a 10 milliós CSOK támogatás mellé további 10 millió Ft-ig lehet kedvezményes lakáshitelt igényelni. Használt ingatlan vásárlása esetén nem jár kedvezményes hitel, akkor sem, ha három vagy több gyermeke van a családnak.

Fiatal, gyermektelen házastársak is kérhetik a CSOK 10+10-et, ha előre vállalják, hogy 10 éven belül 3 gyermekük születik. Gyermekes pároknál még egy vagy két gyermek vállalása esetén is 10 éven belül kell megszületniük a babáknak.

Az a gyermek is beleszámít a 3 gyerekbe, akire korábban már kaptak szocpolt. Ilyen esetben a 10 milliós támogatást csökkentik a korábbi szocpol összegével.

Olyan párok is igényelhetnek CSOK 10+10-et, akiknek van már ingatlantulajdona. Nem kell eladni a már meglévő ingatlant, viszont át kell költözni az újba és 10 évig ott kell lakni.

A CSOK 10+10-re szigorúbb feltételek vonatkoznak. Az egyik félnek egalább 2 éves TB jogviszonyt kell igazolni, amiből minimum 180 napnak keresőtevékenységnek kell lennie. A 180 napba nem számít bele a közfoglalkoztatás, tanulói szerződés és álláskeresési támogatás alatti TB jogviszony. 2018 márciusától a külföldről hazaköltözőknek könnyítés, hogy nem kell 180 napos magyar TB jogviszony igazolást beadniuk, elegendő, ha legalább a pár egyik tagja vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi munkavállalással TB jogviszonyt létesít.

Emellett feltétel, hogy a kérelmezőknek ne legyen 90 napnál régebbi,a minimálbér aktuális összegét meghaladó hiteltartozása. Nem kaphatnak támogatást akkor sem, ha van már bármilyen jelzáloghitel, vagy lakástakarék alapján utalt kölcsön.

Ha CSOK 10+10-et igényel a család, csak akkor kaphatják meg a támogatást, ha hitelképesnek is találja őket a bank. Az új szabályoknak köszönhetően nem hitelképes fiatal házasoknál be lehet vonni szülőt vagy közeli hozzátartozót adóstársként. Természetesen az adóstársaknak nem kell összeköltözni a családdal az új ingatlanban.