Öngondoskodás

Ugyan régi igazság, hogy „elég a mának a maga baja”, de mégis vágyunk arra, hogy biztonságban érezzük magunkat a jövőnket illetően. Sokat teszünk az egészségünk megőrzéséért, a fenntartható környezetünkért, szeretnénk, ha a gyermekeink életkezdése akadálymentes legyen, és sorolhatnánk még sokáig.

A tudatos életvitel és fogyasztás mellett érdemes és hasznos a pénzügyi lehetőségeinket is időről időre áttekinteni és olyan megtakarításokat választanunk, amelyek stabil pénzügyi alapot biztosítanak a rövid vagy hosszú távú céljainkhoz.

A megtakarítási megoldásoktól alapvetően két dolgot várunk el; a félretett pénzünk értéke nőjön, de legalábbis reálértéken ne csökkenjen (ugyanannyi tejet, kenyeret, almát, repülőjegyet, st tudjunk majd megvásárolni, mint most) és ami fontos, hogy erre bátran számíthassunk, azaz ne kelljen kockázatot vállalnunk. És tulajdonképpen van egy harmadik elvárásunk is, akkor férjünk hozzá a jól kamatozó megtakarításunkhoz veszteség nélkül, amikor mi szeretnénk.

Ezek a szempontok csak nagyon ritkán érvényesülnek. A nagyobb hozammal bíztató megoldások általában nagyobb kockázatot is hordoznak, illetve nem férhetünk hozzá bármikor veszteség nélkül a megtakarításunkhoz.

A hosszú távú megtakarítás nemcsak egyéni érdek, vannak olyan célok - és általában a lakosság anyagi stabilitása – ami az egész közösség számára fontos és ezért az állam támogatások, vagy kedvezmények, biztosítékok formájában preferálja azokat. Ilyenek a jövő nemzedékéről, az egészségről, a nyugdíjról való gondoskodás. De általában is fontos a megtakarítások védelme és ezért speciális intézmények által – OBA, BEVA – is védi a fogyasztókat.