Bankbetétek

A legegyszerűbb és széles körben hozzáférhető megtakarítási forma a bankbetét, illetve a folyószámla. Az elmúlt évek alacsony kamat környezete miatt ezek a termékek nem biztosítanak olyan kamatokat, amelyek a hosszabb távú megtakarítások esetén vonzóak lennének. Előnyük a széles hozzáférésben - fiókok, elektronikus csatornák - , a bankszektor biztosította biztonság, a kapcsolódó szolgáltatásokban van.

A betétek biztonságát növeli az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. Az OBA a tagintézeteknél – bankok, takarékpénztárak, lakástakarékpénztárak – elhelyezett megtakarításaink védi 100 ezer euró értékhatárig.

A betétbiztosítás legfontosabb jellemzői:

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • A kifizetés maximum százezer euróban betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.

Az OBA működéséről, az esetleges kártalanításról az OBA weblapján tájékozódhatunk; https://www.oba.hu/

A kép forrása: http://megazin.uni-miskolc.hu/aktualitasok/1718/egyuttmukodesi_megallapodas_az_oba_es_a_gazdasagtudomanyi_kar_kozott