Értékpapírok

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sokan keresnek magasabb hozamot ígérő megtakarítási formákat. Ezek közé tartoznak az értékpapírok, és közülük a lakossági ügyfelek leggyakrabban a befektetési alapokkal és a részvényekkel találkoznak. Ezek esetében azonban már nem egyszerű megtakarításokról beszélünk, hanem befektetésről.

Hogy mi a különbség a befektetés és a megtakarítás között azt részletesen bemutatja az MNB Fogyasztóvédelmi Központja a https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/befektetes-megtakaritas weblapon.

Itt most azt emeljük ki, hogy a befektetések esetében már nem lehetünk biztosak a befektetett pénzünk értékének a nominális növekedésében, sőt az érték megőrzésében sem. A befektetés kockázatától függően nem számíthatunk arra, hogy az általunk választott időpontban a befektetésünk visszaváltásával több pénzhez jutunk, mint amit befizettünk. Épp ezért az értékpapírpiac szabályozása nagyon szigorú, de ugyanakkor az ügyfelektől is nagyobb körültekintést igényel.

A közvetlen tőzsdei tranzakciókat csak azoknak ajánljuk, akik időt, figyelmet tudnak fordítani a befektetésük napi, vagy akár napi többszöri követésére.

Egy „átlagos” lakossági befektetőnek a befektetési alapok világában érdemes körülnéznie. Értelemszerűen ezek az értékpapírok sem kockázatmentesek, de ezek által nem egy-egy konkrét vállalkozás teljesítményétől, adott nyersanyag világpiaci árától, vagy egy-egy ingatlanprojekt bedőlésétől függ a befektetésünk értéke. A megtakarításainkat egyszerűen, költséghatékony módon tudjuk a kockázatok mérséklésével befektetni.

A döntéseinket segíti a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének a weblapja, ahol a befektetési alapok működési elvéről, jogszabályi hátteréről, az egyes alapok értékéről tájékozódhatunk- www.bamosz.hu/web/amit-az-alapokrol-tudni-kell

Fontos ugyanakkor az is, hogy a befektetések egy részét is védi az állam a Befektető-védelmi Alapon (BEVA) keresztül. A BEVA, hasonlóan az OBA-hoz, 100 ezer euró kártérítést fizet, amennyiben a befektetési szolgáltató nem tudja kifizetni a nála nyilvántartott befektetésünk értéket, amennyiben a bíróság felszámolást rendel el.

Az BEVA működéséről, az esetleges kártalanításról az OBA weblapján tájékozódhatunk; https://www.bva.hu/

A kép forrása: https://bva.hu/hu/