Lakástakarék

Hazai sajátosság, hogy a lakosság mintegy 85%-a saját tulajdonú lakásban él. Lehet vitatkozni, hogy ez mennyire jó így, de az biztos, hogy a legtöbb család számára az egyik legfőbb kérdés, hogy a saját lakása minőségét megőrizze, fejlessze, vagy saját maga, vagy gyermeke számára lakást vásároljon.

Tekintettel arra, hogy a lakásvagyon mennyisége, minősége az egész társadalom számára fontos, az állam is több formában támogatja a lakhatás megteremtését, fenntartását. Ezek között a legtöbb személy által kihasznált támogatás a lakástakarékhoz kapcsolódó támogatás.

A lakástakarékpénztári megtakarítás előnyét könnyen összefoglalhatjuk:

  • 30% állami támogatással igényelheted
  • családonként több szerződés is köthető
  • a pénzedet az OBA biztosítja 100 000€-ig
  • Tőke és hozamgarantált
  • Garantált szerződéses összeg
  • Szerződésenként max. 72.000 Ft/év támogatás

A lakástakarékban történő megtakarítás talán legvonzóbb eleme a kiszámíthatóság, gyakorlatilag a szerződéskötés napján tudjuk, hogy a megtakarítási időszak végén milyen összegre számíthatunk.

A másik fontos előny, azon a korláton belül, hogy meghatározóan csak lakáshoz kapcsolódó költéseinkre használhatjuk fel a pénzünket, hogy szabadon dönthetünk lakóingatlanvásárlás, építés, bővítés, felújítás, lakáscélú kölcsön törlesztése között.

Fontos, hogy egy lakóingatlan vásárlásához, építéséhez négy lakástakarékpénztári megtakarítást is fel tudunk használni.

Az alacsony kamatkörnyezetben kifejezetten jó hozamú befektetésként is tekinthetünk a lakástakarékra. A négy év körüli megtakarítási ciklusú szerződések esetében 10% feletti éves hozamra számíthatunk.

Ez egyes konstrukciókról, a megtakarítások várható összegéről a lakástakarékpénztárak oldalain kaphatunk hasznos információkat:

 

- 2018-10-01-től az értékesítést felfüggesztették

 

 

 

A lakástakarékpénztárokról az MNB Fogyasztóvédelmi Központ oldalán és a Pénzügyi Navigátor füzetekben is találunk hasznos információkat: https://www.mnb.hu/letoltes/18-lakascelu-elotakarekossag-jav.pdf