Pénzügyi fogyasztóvédelem

A pénzügyi termékek, szolgáltatások ma már beépültek mindennapjainkba, kevés olyan család van, amelynek nincs kapcsolata valamelyik bankkal, biztosítóval, vagy más pénzügyi szereplővel. Probléma esetén azonban sokan nem tudják, hová fordulhatnának panaszukkal. Első körben közvetlenül a szolgáltató felé kell jelezni a panaszt. Ha a szolgáltatóval vitánk alakul ki vagy a megkeresésünkre nem érkezik válasz, több olyan fórum is létezik, ahol térítésmentesen kaphatunk segítséget, tanácsot:

Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat

Az irodahálózat díjmentes és pártatlan pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást nyújt, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt működik. Az irodákat megyénként a Nemzeti Bank szerződött partnerei üzemeltetik. A fogyasztók személyesen, telefonon, emailben vagy levélben kérhetnek segítséget pénzügyi vállalkozásokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdések, vitás ügyek esetén. Személyes ügyfélfogadásra a megyeszékhelyeken működő irodákban van lehetőség. Emellett az irodahálózat munkatársai folyamatosan tartanak kihelyezett vidéki tanácsadásokat és pénzügyi fogyasztóvédelmi előadásokat is.

További részletek: Pénzügyi tanácsadó irodák

 Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ ügyfélszolgálata

A Nemzeti Bank Budapesten saját ügyfélszolgálatot is működtet, ahová lakossági pénzügyeket érintő panaszokkal, kérdésekkel fordulhatunk. Részletek: MNB ügyfélszolgálat

A Fogyasztóvédelmi Központ honlapján számos hasznos tájékoztató füzet, videó érhető el a megtakarításoktól a hitelfelvételen az eladósodásig. A honlapon több összehasonlító alkalmazást is találunk, amelyek segítenek a lakáshitelek, biztosítások, folyószámlák közötti választásban.

Pénzügyi Békéltető Testület

A Pénzügyi Békéltető Testület egy bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, ahová a fogyasztók a pénzügyi szolgáltatókkal való vitás, panaszos ügyeik rendezése érdekében fordulhatnak. A PBT a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt működik, 2011 júliusa óta. A bírósági eljárással szemben egyik nagy előnye, hogy jóval gyorsabb: 90 napon belül lezárul az eljárás. Másik komoly előnye, hogy teljes mértékben ingyenes: nincs illeték, eljárási díj, nem kötelező jogi képviselettel megjelenni. Részletek: Pénzügyi Békéltető Testület