Pénzügyi Békéltető Testület

A Pénzügyi Békéltető Testület - közismert nevén PBT - egy alternatív vitarendezési fórum, ami lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a pénzügyi szolgáltatókkal való vitás, panaszos ügyeiket bíróságon kívül, per nélkül rendezhessék. A független testület 2011 óta működik, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt.

A pénzügyi békéltetésnek hívott eljárás elsődleges célja az, hogy egyezséget hozzon létre a fogyasztó és a szolgáltató között. Az eljárás lényege, hogy a felek személyes meghallgatáson találkoznak, és itt lehetőség van mindkét fél álláspontjának megismerésére, a vitás kérdésekben való megegyezésre. Gyakori, hogy a felek nem is várják meg a személyes meghallgatást, hanem az eljáráson kívül egyezséget kötnek. Amennyiben mégsem jön létre egyezség, viszont kiderül, hogy a szolgáltató jogsértést követett el, akkor ajánlást vagy kötelezést is hozhat a testület a szolgáltatóval szemben. Méltányossági ügyekkel is fordulhatunk a testülethez, itt viszont nem hozhat a testület ajánlást vagy kötelezést a szolgáltatóval szemben, csak az egyezség megkötését segítheti.

A békéltetés nagy előnye, hogy sokkal gyorsabb és olcsóbb eljárás, mint a  bírósági pereskedés. Az eljárás 90 napon belül befejeződik, és ingyenes: nem kell illetéket, eljárási díjat fizetni, illetve nem kell ügyvédet fogadni sem. A személyes meghallgatáson meghatalmazottként bárki (rokon, barát, segítő személy) képviselheti a fogyasztót, nem szükséges jogi képviselet.

Az eljárásról bővebb információ ezen a linken érhető el.

A Pénzügyi Békéltető Testület elérhetőségei:

PBT székhelye: Magyar Nemzeti Bank 1054 Budapest, Szabadság tér 9.

ügyfélszolgálat: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

telefonszám: 06-1-489-9700, ingyenesen hívható telefon: 06-80-203-776

levelezési címe: Pénzügyi Békéltető Testület H-1525 Budapest Pf.:172.

meghallgatások helye: 1133 Budapest, Váci út 76. Capital Square irodaház

Letölthető kérelem minta

PBT logo