A legfontosabb tudnivalók a közösségi közlekedés új tarifarendszeréről

A MÁV-Volán-csoport 2024. március elsejétől új feltételekkel és kedvezményekkel értékesíti jegyeit és bérleteit

A korábban létező bérlettípusokból mindössze kettő maradt meg, az országbérlet és a vármegyebérlet, melyek ára változatlan, de az előbbi és a Pest vármegyebérlet érvényesek a budapesti BKK járatain is. Az új bérletrendszerben kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90 százalékos kedvezményt adó. A bérleteknek napijegy változata a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 megnevezéssel kerültek bevezetésre.

Az új tarifarendszerben – többek között – a 14 év alatti gyermekek, a fogyatékkal élők, a nagycsaládosok utazhatnak díjmentesen a helyközi közlekedésben, ahogyan a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utasok is (tehát azok a „nyugdíjasok”, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

50 százalékos kedvezményre jogosultak a közalkalmazottak, illetve a 14-25 év közötti fiatalok függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e érvényes diákigazolvánnyal.

A menetjegyeknél március elsejével megszűnt a 90 százalékos, a 33 százalékos és a 20 százalékos kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradtak meg. Az ország- és vármegyebérletek esetében viszont nincs 50 százalékos kedvezmény. Azokat kizárólag teljes áron vagy 90 százalékos kedvezménnyel lehet megvásárolni.

Az új kedvezményrendszer az alábbiak szerint foglalható össze röviden:

  • a menetjegyek teljesárúak, félárúak vagy díjmentesek,
  • a bérletek teljesárúak vagy 90 százalékosak lehetnek.

A MÁV-Volán-csoport új tarifarendszeréről az ujtarifa.hu oldalon lehet részleteket megtudni, a budapestiről pedig a bkk.hu oldalon.

 

Forrás:

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/matol-el-az-uj-tarifarendszer-a-kozossegi-kozlekedesben/9979/

https://bkk.hu/

https://www.ujtarifa.hu/