Alapvető változások a rezsicsökkentés politikájában

Rendkívüli kormányülésen született döntés a rezsicsökkentő intézkedések korrekciójáról. Az intézkedés egyike az augusztustól életbelépő un. energia-veszélyhelyzet hét pontjának.

„Aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte […] annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie kell a fogyasztását.” – hangzott a kormányzati tájékoztatás.

A bejelentés szerint tehát rezsicsökkentett árat augusztustól a lakosság átlagfogyasztásáig biztosítja az állam, az afeletti részt viszont köteles mindenki piaci díjszabáson megfizetnie. Azaz amíg a saját fogyasztás nem haladja meg az átlagot, addig továbbra is a rezsicsökkentett ár fizetendő. Az ezt meghaladó kilowattóra és köbméter után viszont a piaci árat kell megfizetni.

A határok a következők lesznek: villamos energia esetében 210 kilowattóra / hó, azaz éves szinten 2523 kilowattóra, földgáz esetében 144 köbméter / hó, azaz éves szinten 1729 köbméter.

Az áram és a gáz között várhatóan nem lesz kompenzáció, azaz hiába használ valaki az átlagnál kevesebb gázt, az nem ellentételezheti az átlag feletti áramfogyasztását. Minden fordítottan is érvényes.

A távhőt használók mentesülnek a mostani rezsiintézkedések alól. Tehát rájuk nem vonatkoznak a szerdai bejelentések.

A nagycsaládosok 1729 köbméter helyett évente 2329 köbméterig kapják kedvezményesen a gázt. Minden további gyerek után pedig 300 köbméterrel emelkedik a limit – olvasható a magyar kormány Facebook-oldalán. A meghatározott szintek felett itt is a piaci árat kell fizetni. Az esetleges állami kedvezmények az elektromos áram vonatkozásában nem ismertek.

Az eddigi bejelentések sok nyitott kérdést hagytak az augusztusra bevezetésre kerülő intézkedésekkel kapcsolatban. Így az is bizonytalan, hogy mi lesz a számítási alap ott, ahol átalányban fizetnek az energiáért, vagy mi lesz azokkal a háztartási fogyasztókkal, akik például kizárólag elektromos árammal oldják meg lakóingatlanuk energiaellátását.

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220713/itt-a-kormany-bejelentese-reszlegesen-eltorlik-a-rezsicsokkentest-ezek-a-csaladok-fizethetnek-tobbet-1126927#

https://index.hu/gazdasag/2022/07/14/rezsi-dragulas-aram-gaz-kormany-rezsicsokkentes/

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/07/a-nagycsaladosok-tovabbra-is-kedvezmenyesen-kapjak-a-gazt

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220715/rendkivuli-informacio-jott-a-rezsicsokkentesrol-sokaknak-tenyleg-nagyon-fajni-fog-szinte-azonnal-556415

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220715/rendkivuli-informacio-jott-a-rezsicsokkentesrol-sokaknak-tenyleg-nagyon-fajni-fog-szinte-azonnal-556415

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.