Augusztus elsejével megszűnik az élelmiszerár-stop, azonban nem nyomtalanul

A mintegy másfél éve működő élelmiszerár-stop 2023. augusztus elsejével kivezetésre kerül. „Ezzel párhuzamosan a Kormány […] arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében”.

A 20 termékcsoport tételesen: 1. baromfihús; 2. sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; 3. hal, halkonzerv; 4. húskészítmények; 5. tej, tejföl és helyettesítői; 6. joghurt és egyéb savanyított készítmények; 7. egyéb tejtermék; 8. sajt; 9. vaj, margarin és készítményei; 10. egyéb zsiradékok (növényi és állati); 11. kenyér; 12. péksütemények; 13. száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; 14. liszt, cukor, tartósított lisztesáru; 15. friss zöldség; 16. friss gyümölcs; 17. gyümölcs-, zöldséglé; 18. készételek, fűszerek, ételízesítők; 19. kávé, tea; 20. ásványvizek és üdítőitalok.

A bejelentés másik fontos eleme szerint „azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszerár-stop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstoppos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár”.

A 8 árstopos termékfajta tételesen: 1. kristálycukor; 2. búzafinomliszt (BL 55); 3. finomított napraforgó-étolaj; 4. házi sertéscomb; 5. csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég; 6. ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej; 7. tyúktojás; 8. étkezési burgonya.

Az augusztus elseje utáni változásokról összegezve elmondható, hogy a nagy árbevétellel rendelkező boltok kötelezve lesznek veszteséggel árusítani a korábbi árstopos termékeket, míg a kisebb boltok alkalmazhatják a piaci árat, amely jelentős különbségeket hozhat egy-egy termék árazásában.

 

Újabb részletek az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatban

 

Csütörtökön este megjelent a Kormány rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről. A rendelet tartalmát tekintve megerősíti a korábban bejelentetteket (GFM közlemény), de néhány új intézkedést is előirányoz.

Az eddig tudottakon felül (lást a június 29-i bejegyzést) az egyik legfontosabb, hogy a rendelet két hónapban határozza meg az intézkedés hatályát, amely így 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között lesz érvényben.

A rendelet gátat kíván szabni az áruhiánynak is. Ennek érdekében a 8 árstopos termék vonatkozásában az érintett kereskedők kötelesek naponta legalább az általuk a 2022. évben értékesített átlagos napi mennyiség árusítására. Továbbá kötelesek e mennyiség kétszeresét felhalmozniuk és „a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen”.

 

 

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230629/nem-minden-boltban-szunik-meg-az-elelmiszer-arstop-itt-vannak-a-friss-szabalyok-1138525

https://hvg.hu/gazdasag/20230628_Kiderult_hogyan_kell_majd_arazni_az_arstopos_termekeket_augusztustol

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230629/megjelent-igy-lesz-vege-az-arstopnak-625153

https://mfor.hu/cikkek/makro/kiderult-mi-jon-az-arstop-utan-megjelent-a-rendelet.html

 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye

https://kormany.hu/hirek/uj-intezkedesek-a-szankcios-inflacio-letorese-erdekeben

Magyar Közlöny

279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet – Az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/884d3cdccf2c86b46a7588f825f717b459523fb4/megtekintes

 

(Az első kettő idézet a GFM közleményéből, míg a harmadik a vonatkozó kormányrendelet szövegéből származik.)

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.