Az Európai Unió Bírósága (EUB) a fogyasztók védelme érdekében foglalt állást a devizahitelek kapcsán

Az Európai Unió Bíróságának április végén hozott ítélete szerint ellentétes az uniós joggal az a magyar bírósági gyakorlat, amely – a Kúria iránymutatása alapján – érvénytelen szerződéseket igazít ki, és az adósok számára hátrányos többlettartalommal nyilvánít érvényessé.

A Győri ítélőtábla még 2021-ben egy autóhitel ügy kapcsán fordult az uniós bírósághoz. Többek között abban kértek iránymutatást, hogy ellentétes-e az uniós joggal az a magyar bírósági eljárás,

  • „amely a tisztességtelen feltételek miatt érvénytelennek megállapított szerződést úgy minősíti érvényessé, hogy a deviza helyett a fogyasztó által ténylegesen megkapott forint összeget helyettesíti be a szerződésbe, ám emellett a fizetendő kamatot is – az érvénytelennek nyilvánított szerződéstől – eltérően határozza meg, méghozzá jóval magasabban, mint a devizahitel kamata lett volna.”
  • „Illetve, ha úgy nyilvánítják érvényessé a szerződést, hogy a deviza‑forint átváltási árfolyamot maximálják, azaz a tisztességtelennek minősülő szerződési kikötéssel érintett árfolyamkockázatot egy, a bíróság által észszerűnek minősített, és a fogyasztó részéről a szerződéskötéskor is számításba vehetőként értékelt mértékre mérsékelik.”

Az EUB által hozott ítélet nem csak a fenti autóhiteles ügyben, de valamennyi adós számára jelentőséggel bírhat. Az ítélet szerint az uniós joggal ellentétes az a bírósági gyakorlat, amely az árfolyamkockázat áthárítása miatt érvénytelen szerződést érvényessé nyilvánítja úgy, hogy módosítja a kamatot vagy maximalizálja az árfolyamkockázatot.

Az EUB vizsgálta azt is, hogy milyen rendelkezéseket lehet egyáltalán az eredeti hitelszerződésekbe behelyettesíteni. Utóbbi a devizahitelek törvénnyel történt forintosítása miatt is hangsúlyos. 2014-15-ben a kormány arra hivatkozva egységesítette a szerződések átalakítását, hogy a devizahiteleseket megóvja attól, hogy a semmissé nyilvánított szerződések esetén egy összegben kelljen visszafizetniük adósságaikat. Az EUB ítélete szerint erre akkor van lehetőség, ha a fogyasztó igényt tart rá, így „ellentétes az uniós joggal, hogy egy tagállam utólagosan alakítson ki szabályt, és ezzel utólagosan módosítson a szerződéseken.”

 

Forrás:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:62021CJ0705

 

https://www.portfolio.hu/bank/20230429/fontos-itelet-erkezett-a-devizahitelekrol-ez-minden-adost-erint-612296

https://www.penzcentrum.hu/hitel/20230429/dontott-az-europai-unio-birosaga-rengeteg-egykori-devizahitelest-erint-az-itelet-1136531

https://nepszava.hu/3192553_devizahitelesek-szerzodesek-eub-itelet-europai-unio

https://24.hu/belfold/2023/04/29/devizahitelek-iteletet-europai-unio-birosaga-svaci-frank-forint-hitel-ervenytelen-semmis-szerzodes-arfolyamkulonbseg/

Leave a Comment

Your email address will not be published.