Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Várhatóan jövő év elején kerül bevezetésre az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) új 2.0-ás változata, amelynek gyakorlatilag bárki ügyfelévé válhat, aki rendelkezik okostelefonnal. A szolgáltatás díjmentes lesz a végfelhasználók számára és jelentős csökkenést hozhat a készpénzforgalom, vagy a csekkes befizetések terén. A bankoknak 2024 februárjáig van idejük arra, hogy a szolgáltatás ezen új verziójához kompatibilissé tegyék mobilbankjaikat.

 

De mi is az az Azonnali Fizetési Rendszer?

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) egy bankközi elszámolási rendszer, amely nagyon gyors fizetési szolgáltatást biztosít az ügyfelek számára. Az utalást a befogadásától számított 5 másodpercen belül dolgozzák fel a bankok az év bármely napján, a nap 24 órájában.

 

Hogyan lehet használni az AFR-t?

Az MNB 2020 márciusával a magyarországi bankok számára kötelezővé tette az AFR elindítását, így a szolgáltatás valamennyi pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó szereplőnél automatikusan elérhető.

Azokat a tranzakciók, amelyek megfelelnek az azonnali fizetés kritériumainak, a bankok automatikusan az új rendszeren keresztül továbbítják.

 

Mely tranzakciók esetében működik az AFR?

A szolgáltatás kizárólag elektronikus úton – netbankon vagy mobilbankon, – forintszámláról indított belföldi, eseti átutalásokra érvényes. Tehát csak két magyarországi bankban, forintban vezetett számlái között, elektronikusan mehet végbe az átutalás. (Egyes bankoknál a devizaszámlára küldött átutalások is megvalósulhatnak Azonnali Fizetéssel.)

 

Mely esetekben nem?

Az alábbi pénzügyi tranzakciók nem teljesülhetnek Azonnali Fizetéssel:

 • papír alapú utalás,
 • 10 millió forint feletti utalás,
 • nem aznapi teljesítéssel benyújtott utalás,
 • rendszeres átutalás,
 • csoportos átutalás,
 • hatósági átutalási megbízás és az átutalási végzés,
 • deviza átutalások,
 • nemzetközi forint átutalások,
 • állami intézmények által indított kötegelt és csoportos fizetési megbízások (pl.: csoportos bérkifizetés, nyugdíj vagy a családi pótlék utalása).

 

Milyen költsége van jelenleg a szolgáltatásnak?

A szolgáltatásnak plusz költsége nincs. Felárat tehát nem számolhatnak fel a pénzintézetek, így tulajdonképpen az eddigi utalások helyébe az új és gyorsabb fizetési rendszer lép.

 

Valóban csak 5 másodperc?

Amennyiben a feltételek adottak (pl. megfelelő internetkapcsolat), a tranzakció 5 másodpercen belül megvalósul. A nem teljesülő tranzakciók további 15 másodperces türelmi időt kapnak. 20 másodperc elteltével viszont az utalás automatikusan sikertelennek minősül, amelyről a küldő fél értesítést kap.

 

Mekkora összeghatárig érvényes az Azonnali Fizetés?

Azonnali Fizetéssel legfeljebb 10 millió forint – 2023. szeptember elsejétől minden érintett pénzforgalmi szolgáltató esetében 20 millió forint – értékhatárig utalhatunk. A tranzakciók a limiten belül tetszőleges számban megismételhetők.

 

Mi az a másodlagos számlaazonosító?

Az Azonnali Fizetési Rendszerben arra is lehetőség van, hogy a bankszámlához úgynevezett másodlagos számlaazonosítót rendeljenek. Ezáltal a kedvezményezett nevének és bankszámlaszámának ismerete nélkül is lehetőség nyílik az utalásra. Másodlagos számlaazonosító lehet:

 • e-mail cím,
 • mobiltelefonszám,
 • adóazonosító jel (magánszemélyek esetén),
 • adószám (vállalkozások esetén).

Fontos! A számlatulajdonosnak a bankján keresztül regisztrálnia kell a másodlagos azonosítót, amelyet a bankszámlájához kíván rendelni.

 

Mi az a fizetési kérelem?

A fizetési kérelem szintén az AFR kiegészítő szolgáltatása, amellyel lényegében az utalás kedvezményezettje kezdeményezheti a tranzakciót. A fogadó félnek tehát nem kell megvárnia, amíg a küldő fél összekészíti és elindítja az átutalást, hanem lehetősége van minden adatot előkészítenie, hogy a küldő félnek csak jóvá kelljen hagyni azt. A kérelem elfogadására 30 nap áll rendelkezésre. A fizetési kérelem a sárga csekkek kiváltója lehet a jövőben.

 

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/bank/20230601/jon-az-azonnali-fizetesi-rendszer-20-nagy-feladat-harul-a-bankokra-618868

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/20230531/tenyleg-a-multe-lenne-mar-a-bankkartyas-fizetes-igy-vasarolunk-a-jovoben-1137578

https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/core-business-operations/articles/uj-technologiak-forradalmasithatjak-a-fizetesi-okoszisztemat.html

 

https://bankmonitor.hu/cikk/minden-amit-az-azonnali-fizetesi-rendszerrol-tudni-erdemes/

https://bank360.hu/azonnali-atutalas

https://www.mnb.hu/azonnalifizetes

https://biztosdontes.hu/azonnali-utalas

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.