Családvédelmi Akcióterv

Babaváró támogatás

2019. július 1-től igényelhető a Babaváró hitel. Ennek lényege, hogy a feltételeknek megfelelő házaspárok, maximum 10 millió Ft kölcsön vehetnek fel, legfeljebb 20 éves futamidőre és maximum havi 50 ezer Ft-os törlesztőrészlettel. A hitel teljes mértékben szabad felhasználású, nincs elszámolási kötelezettség, hitelkiváltásra is fordítható.

CSOK

A 2015-ben bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára nyújt segítséget az ingatlanvásárláshoz, illetve bővítéshez, korszerűsítéshez. Vissza nem térítendő támogatásként 600 ezer és 10 millió forint közötti összeg vehető igénybe, attól függően, hogy mennyi gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, továbbá, hogy új vagy használt ingatlant szeretnének-e vásárolni. A vissza nem térítendő támogatás mellé legfeljebb 15 millió forint kamattámogatott lakáshitel igényelhető.

Jó tudni!

2021. január 1-től a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell illetéket fizetni. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy CSOK felhasználásával történik az adásvétel, így ezután nem szabják már ki az illetéket. Emellett a CSOK lakáshitelhez kapcsolódó közjegyzői eljárási díjak is jelentősen csökkentek 2021-ben: a közokiratba foglalás és kiadmányozás együttes költsége még a maximális esetben sem éri el a 20 ezer forintot.

Azok a gyermekek is beleszámítanak a CSOK igénylésbe, akikre a szülők korábban már kaptak más lakhatási célú támogatást. Alapszabályként a korábbi támogatási összeget ilyen esetben le kell vonni a megállapított CSOK támogatásból. Ugyanakkor a támogatási összeg szempontjából legkedvezőbb módon kell megállapítani a figyelembe vehető gyermekek számát. Így, ha kedvezőbb támogatási összegre jogosultak, akkor nem kell figyelembe venni a CSOK igénylésnél azon gyermekeket, akikre korábban kaptak más állami lakáscélú támogatást (ezáltal a korábbi támogatást nem kell levonni).

Elvált és új házasságban élő igénylők csak azon gyermekek után kérhetik a támogatást, akik a háztartásban élnek. Ha a korábbi házasságban is kaptak már rájuk támogatást, akkor a korábbi támogatási összeg felét kell levonni, nem a teljes összeget.

Falusi CSOK

2023-ban országszerte 2630 településen elérhető a falusi CSOK. A települések listája innen érhető el.

A meghosszabbított támogatást 2024. december 31-ig lehet igénybe venni.

Mire lehet igénybe venni?

Tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén:

– használt lakás vásárlásra akkor, ha egyidejűleg bővítés és/vagy korszerűsítésre is igényel CSOK-ot

– meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére

Mekkora támogatás kérhető?

1 gyermek 2 gyermek 3 gyermek 4 vagy több gyermek
VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS (Ft)
Falusi CSOK használt ingatlan vásárlással egybekötött bővítésére és/vagy korszerűsítésére (kistelepülés) 600.000 2.600.000 10.000.000 10.000.000
Falusi CSOK használt ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére (kistelepülés)* 300.000 1.300.000 5.000.000 5.000.000
KAMATTÁMOGATOTT HITEL (Ft)
Kedvezményes (3%-os) CSOK-hitel használt ingatlanra 10.000.000 15.000.000 15.000.000
Kedvezményes (3%-os) falusi CSOK-hitel felújításra/bővítésre 5.000.000 7.500.000 7.500.000

Jó tudni!

2021. január 1-től a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell illetéket fizetni. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy CSOK felhasználásával történik az adásvétel, és ezután nem szabják már ki az illetéket. Emellett a CSOK lakáshitelhez kapcsolódó közjegyzői eljárási díjak is jelentősen csökkentek 2021. január 1-től: a közokiratba foglalás és kiadmányozás együttes költsége még a maximális esetben sem éri el a 20 ezer forintot.

A vásárlásra megállapított támogatási összeg nem haladhatja meg a fenti összegek 50%-át. Az ingatlan vételára maximum 20%-kal lehet több, mint a hitelintézet által megállapított forgalmi érték.

A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan kettő vagy több gyermek esetén igényelhető 3%-os kamattámogatott hitel is.

Akkor is jár bővítésre/korszerűsítésre a támogatás, ha korábban CSOK-kal vásárolta az ingatlant, nem kell levonni a korábbi CSOK támogatás összegét. A kamattámogatott hitelt viszont csak egy alkalommal lehet igénybe venni, ha a korábbi CSOK-os vásárláshoz kapcsolódott támogatott hitel, akkor újból nem lehet igényelni.

Azok a gyermekek is beleszámítanak a CSOK igénylésbe, akikre korábban már kaptak más lakhatási célú támogatást. Alapszabályként a korábbi támogatási összeget ilyen esetben le kell vonni a megállapított CSOK támogatásból. Ugyanakkor a támogatási összeg szempontjából legkedvezőbb módon kell megállapítani a figyelembe vehető gyermekek számát. Így például egy sokgyermekes család esetén, ha kedvezőbb támogatási összegre jogosultak, akkor nem kell figyelembe venni a CSOK igénylésnél azon gyermekeket, akikre korábban kaptak más állami lakáscélú támogatást (ezáltal a korábbi támogatást nem kell levonni).

Elvált és új házasságban élő igénylők csak azon gyermekek után kérhetik a támogatást, akik az adott háztartásban élnek. Ha a korábbi házasságban is kaptak már rájuk támogatást, akkor a korábbi támogatási összeg felét kell levonni, nem a teljes összeget.

Az igénybevételhez sok feltételnek kell megfelelni, az ilyen a TB jogviszony.

 

Jelzáloghitel-elengedés

2019. július 1-től az egynél több gyermeket vállaló egyedülállók, házasok, élettársak állami támogatással csökkenthetik a lakáshitel-tartozásukat. A jelzáloghitel-elengedés a tőketartozás csökkentésére használható fel.

Milyen gyermekek után igényelhető a kedvezmény?

Az igénylő, illetve házastársa vagy élettársa vér szerinti gyermeke után, továbbá magzat után, a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint a kérelem benyújtásának időpontját megelőzően örökbefogadott gyermek után.

A támogatás igénylésének határideje

A 2020. június 30-áig megszületett gyermekekre nincs előírt határidő. Az ezt követően született vagy örökbefogadott gyermekek után azonban a születést vagy az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően a támogatás 60 napig igényelhető.

A támogatás összege

  • A 2019. július 1-je után született vagy örökbe fogadott második gyermek után 1 millió forint.
  • A 2019. július 1-je után született harmadik gyermek után 4 millió forint.
  • A 2018. január 1-je és 2019. június 30-a között született harmadik gyermek esetén 1 millió forint.
  • További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.
Forrás: csalad.hu

 

További fontos tudnivalók

A házaspárok csak együttesen igényelhetik a jelzáloghitel-engedést, akkor is, ha a hitel csak egyikük nevére szól.

Az ingatlanban az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell bírni.

A büntetett előélet és a fennálló köztartozás kizáró okok.

A CSOK és falusi CSOK mellé felvett kamattámogatott CSOK-hitelek jelzáloghiteleknek minősülnek, igy a kedvezmény felhasználható ezen tartozások csökkentésre is.

2022 óta egyszerre akár több jelzáloghitelre is igényelhető a támogatás.

 

Igénylés

A kérelmet a járási hivatalnál vagy kormányablaknál lehet benyújtani. Pozitív elbírálás esetén a hitelt adó pénzintézet 4 napon belül előtörlesztésként írja jóvá a támogatást, amelyért nem számolhat fel egyéb díjat vagy költséget. Ezt követően a pénzintézetnek 10 napon belül újra kell számolnia a havi törlesztőrészletet, változatlan futamidő mellett. Az igényléshez szükséges nyomtatvány innen tölthető le.