Otthonteremtés

Tartalomjegyzék

ÁFA visszaigénylés építkezésnél

2021. Január 1-től újra szélesebb körben elérhető az ÁFA visszaigénylés az újépítésű ingatlanok esetén, különböző feltételekkel:

 1. 27%-os ÁFA visszaigénylési támogatás jár, ha az új ingatlant építő vagy építtető természetes személy. Legfeljebb 5 millió Ft értékig kérhető vissza az ÁFA, és kizárólag a 27%-os ÁFA tartalmú számlákra lehet benyújtani a visszaigénylést. Egy fontos eltérés van a CSOK feltételekhez képest: nem lehet másik ingatlantulajdona, lízingszerződése, lakáshasználati joga az igénylőnek.
 2. Generálkivitelezéssel megvalósuló építkezésnél vagy új lakás vásárlásnál 5%-os ÁFA igényelhető vissza, de kizárólag akkor, ha CSOK is kapcsolódik hozzá. 5%-os ÁFA mértékkel kiállított számlák vehetők figyelembe a visszaigénylésnél, 27%-osak nem. A támogatás összege megegyezik az elfogadható számlák ÁFA tartalmával, nincs felső korlát.
 3. Falusi CSOK keretében a preferált kistelepüléseken megvalósuló bővítés vagy korszerűsítés esetén 27%-os ÁFA igényelhető vissza legfeljebb 5 millió Ft értékben. Kizárólag a 27%-os ÁFA tartalmú számlákra lehet benyújtani a visszaigénylést.

A kedvezmény minden esetben legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű, összkomfortos lakás vagy legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos ház után igényelhető. Az építkezés számlával igazolt bekerülési költségeinél, illetve a telek vételárában megfizetett ÁFA összeg igényelhető vissza.

A jelenlegi szabályok szerint egyszer vehető igénybe az utólagos támogatás, bővítés és korszerűsítés esetén 2022. június 30-ig, új lakás építésnél vagy vásárlásnál pedig 2022. december 31-ig. Nincs életkori megkötés, nyugdíjasok is kérhetik.

 

MFB 0%-os hitel

A Budapest és Pest megyén kívül eső területeken 2020. november 5-től szüneteltetik a programot – jelenleg nem lehet új igénylést beadni ezekben a régiókban.

Budapest és Pest megyében 2021. február 22. 9:00 órától ismét elérhető a hitelprogram, módosított feltételekkel:

– legfeljebb 5 millió Ft lehet a hitelösszeg

– kizárólag online lehet kérelmet beadni itt

– 2021.06.30-ig lehet benyújtani az igényléseket

– kizárólag magánszemélyeknek nyitották újra a programot, társasházak és lakásszövetkezetek nem adhatnak be igénylést

Az MFB 0%-os hitelt EU-s forrásból a Magyar Fejlesztési Bank nyújtja, a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram keretében. Az EU-s támogatásnak köszönhetően nem kell kamatot fizetni, csak a felvett összeget kell részletekben visszatörleszteni.

A hitelt kizárólag olyan lakóingatlan felújításra lehet használni, ami energiamegtakarítást eredményez. Többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások –  napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések – beépítésére lehet igényelni a hitelt.

Nem lehet igénybe venni:

 • már befejezett, kifizetett beruházásra
 • házközponti vagy távfűtés egyedi fűtéssé alakítására
 • építés alatt álló ingatlanra: minimum 180 napos használatbavételi engedély kell az igényléshez
Ki kaphat hitelt?

A hitelt csak lakóingatlan felújítására lehet kérni. Az ingatlan tulajdonosa vagy résztulajdonosa igényelheti, és feltétel még, hogy az állandó vagy ideiglenes lakcíme az adott ingatlanban legyen. Vállalkozások és önkormányzat nem veheti igénybe, így önkormányzati lakásokra, vagy vállalkozás tulajdonában lévőre nem kaphatnak hitelt az ott lakók.

Hogyan lehet ingyenhitel?

Azért kamatmentes a hitel, mert nem egy banki termék, hanem EU-s forrásból biztosítja az állam. A banki hitelekhez képest azért is sokkal kedvezőbb, mert a kamatmentesség mellett nincsenek egyéb díjai sem:

 • kezelési költség
 • rendelkezésre tartási jutalék
 • előtörlesztési díj
 • szerződésmódosítási díj
Mekkora hitelt lehet felvenni?
 • magánszemélyek minimum 500 ezer – maximum 5 millió Ft hitelt vehetnek fel
 • minimum 10% önerő szükséges a hitelhez, de ennek terhére el lehet számolni az adminisztratív költségeket, pl:
  • értékbecslés díja
  • közjegyzői díj
  • energiatanúsítvány költsége
  • földhivatali eljárási díj
  • ingatlanbiztosítás díja
 • lakástakarékpénztári számlán lévő összeget is elfogadnak önerőnek, illetve végtörlesztésként is
 • 5 millió Ft hitel alatt nem kell biztosíték
 • CSOK-kal vásárolt ingatlanra is lehet kérni, ha már van minimum 180 napos használatbavételi engedély
 • Szállítói előleget lehet igényelni
 • 20 éves futamidőre szólhat a hitel
Milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy megkapjuk a hitelt?
 • Ha az igénylő már betöltötte, vagy a futamidő végéig betölti a 80. életévét, adóstárs bevonása kötelező.
 • Nincs KHR-ben nyilvántartott mulasztás, vagy ha volt, akkor nem veszteségleírással végződött
 • Nem áll magáncsőd eljárás alatt.
 • Nincs 167.400 Ft-ot meghaladó TB, adó vagy más, adók módjára behajtható tartozása (DE ha kapott a NAV-tól fizetési halasztást vagy részletfizetést, akkor igényelheti a hitelt)
 • Nincs 60 napon túli közüzemidíj tartozása (kivéve ha fizetési halasztást vagy részletfizetést skapott)
 • Házastársat, élettársat is be kell vonni adóstársként a hitelbe.
 • Nem lehet kérni hitel vagy lízing kiváltására.

Részletes leírást és tájékoztatást ezen a honlapon talál.

Hol lehet tájékozódni?

Ha szeretne személyesen tájékozódni a lehetőségről, az MFB pontként kijelölt bankfiókokban teheti ezt meg. Országszerte több száz bankfiókban érdeklődhet, az MFB pontok listája, illetve térképes kereső erre a linkre kattintva érhető el.

 

50%-os otthonfelújítási támogatás

2021. január 1-jétől azok a gyermekes családok, akik felújítják az otthonukat, visszaigényelhetik a felújítási költségek felét, összesen legfeljebb 3 millió Ft-ot. 2022. december 31-ig vehető igénybe a támogatás.

Kik igényelhetik?

Házaspárok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelők is kérhetik a támogatást. Feltétel a köztartozásmentesség és legalább 1 éves TB jogviszony.

Hogyan tudom igényelni?

A 2021. január 1. után elkezdett felújításokat lehet elszámolni, a munkadíj és anyagköltség fele-fele arányban kell, hogy szerepeljen. A támogatást a Magyar Államkincstárnál kell igényelni, egy egyszerű szerződés kitöltésével. A számlákat a felújítás vége után 60 napon belül kell leadni. A teljes folyamat akár online intézhető itt. Személyesen a kormányablakoknál, illetve postai úton a MÁK címére is leadható a kérelem.

További információ elérhető a Magyar Államkincstár oldalán.

Jó tudni 

2021. január 1-től a CSOK lakáshitelhez hasonlóan az otthonfelújítási hitelnél is érvényes a kapcsolódó közjegyzői eljárási díjak mérséklése: a közokiratba foglalás és kiadmányozás együttes költsége még a maximális esetben sem éri el a 20 ezer forintot.

 

 

Ez az oldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan múködés biztosítátása érdekében sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.