Felfutóban az áruhitelezés Magyarországon

A magas infláció, a megtakarítások csökkenése és az óvatosabb hitelfelvétel jelentősen növelték az áruhitelek iránti keresletet. „A folyósítás többéves rekordokat döntöget, az emberek keresik az akciókat, amiknek oroszlánrésze van abban, hogy ma kisebb áruhitelkamatot mutat ki a jegybanki statisztika, mint amilyen átlagkamaton személyi kölcsönt vesznek fel az emberek” – állapítja meg Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az év első hat hónapjában a bankok által a lakossági ügyfeleknek folyósított, nem folyószámla jellegű hitelek 2,5 százalékát tették ki az áruhitelek, mely érték 2018 óta – mióta az MNB külön soron összegzi a klasszikus áruhitelek mennyiségét – a legmagasabb.

A válság tehát átírni látszik a korábbi trendeket: az emberek kevésbé merik vagy akarják a jellemzően milliós nagyságrendű személyi kölcsönöket igénybe venni, hanem sok esetben megelégszenek a szükséges eszközök beszerzésével, amire pedig megfelelőek az áruhitelek. Másrészt a kereskedelmi láncok is gyakran ajánlanak vásárlási lehetőséget 0 százalékos THM-re (teljes hiteldíj mutató) a forgalmuk fenntartása érdekében.

Az emberek csökkenő lehetőségei ugyanakkor visszaköszönnek az áruhitelek futamidejének megnövekedésében és így a kisebb törlesztőrészletet választók arányában. A termékek drágulása pedig abban mutatkozik, hogy az idei év első félévében egy-egy áruhitel szerződés átlagos hitelösszege 244 ezer forint volt, ami szintén ötéves csúcsnak számít.

A fogyasztási hitelek, ezen belül is az áruhitelek két csúcsidőszaka – az őszi beiskolázás, illetve a decemberi ünnepek – még előttünk állnak. Az áruhitel ugyan gyorsan igényelhető, a vásárlások során mindig fordítsunk kellő időt a részletek megismerésére. Ehhez nyújtanak segítséget a Magyar Nemzeti Bank ismertetői is. (Lásd a források közt megadott 3. és 4. linket.)

Amennyiben a hitelszerződés valamely részlete nem világos, kérdezzünk rá. Különösen fontosak az alábbiak:

  1. Az áruház/bolt, ahol a hitelt igényeljük, mely bankkal, pénzintézettel áll kapcsolatban, azaz ki nyújtja ténylegesen a hitelt?
  2. Milyen költségek/díjak merülhetnek fel a futamidő alatt?
  3. Megváltozhat-e az előre kalkulált törlesztőrészlet nagysága?
  4. Melyek a panaszkezelés feltételei, pontos menete?
  5. Végül, de nem utolsósorban gondoljuk át háztartásunk hiteltörlesztő képességét.

 

 

Forrás:

https://biztosdontes.hu/a-valsag-elhozta-az-aruhitel-feltamadast

https://privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/valsag-magyarorszagon-ujra-az-aruhitelhez-nyulnak-a-vasarlok.html

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hitel-lizing/fogyasztasi-hitelek/aruhitelek

https://www.mnb.hu/letoltes/kiadvany-aruhitelek2010.pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published.