Háztartási kisokos

Közüzemi szolgáltatások

Átalányfizetés vagy havi mérőóra-leolvasás? Rezsit mindenki fizet, de hogy mennyit és miként, az háztartásonként eltérő. Ahhoz, hogy a kérdésre válaszolni tudjunk, a saját anyagi helyzetünk mellett figyelembe kell vennünk lakóingatlanunk tulajdonságait és a közműszolgáltató által biztosított lehetőségeket is.

Adózás

Az adók csoportosítása többféleképp történhet, azonban alapjuk ugyanaz: az állami vagy önkormányzati bevételeket biztosítják, melyekből a kiadásokat finanszírozzák, befizetésük mindenki számára kötelező.  A fajtái és mértéke törvényileg szabályozottak, meghatározott esetekben mérsékelhetőek (pl.: négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye).

Szociális ellátások

A szociális ellátás egyik legalapvetőbb része a társadalombiztosítás. Emellett bárkinek adódhat olyan helyzet az életében, amikor a további ellátások közül igénybe kell vennie valamelyiket. Ezek törvényileg szabályozottak (1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról), igénybevételük a szociális rászorultság megfelelő szervnél való igazolásával lehetséges.

Online közigazgatás

Az elektronikusan is igénybevehető közigazgatási szolgáltatások mindenki életét megkönnyíthetik – az online elérhető ügyek listája folyamatosan bővül, az ügyintézés folyamata egyszerűsödik, átláthatóbbá válik. Sok időt és energiát spórolhatunk azzal, ha megismerjük az Ügyfélkapuban, valamint Magyarország Ügyintézési Portáljában rejlő lehetőségeket.

Ez az oldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan múködés biztosítátása érdekében sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.