Közüzemi szolgáltatások

Átalányfizetés vagy havi mérőóra-leolvasás? Rezsit mindenki fizet, de hogy mennyit és miként, az háztartásonként eltérő. Ahhoz, hogy a kérdésre válaszolni tudjunk, a saját anyagi helyzetünk mellett figyelembe kell vennünk lakóingatlanunk tulajdonságait és a közműszolgáltató által biztosított lehetőségeket is.

Adózás

Az adók csoportosítása többféleképp történhet, azonban alapjuk ugyanaz: az állami vagy önkormányzati bevételeket biztosítják, melyekből a kiadásokat finanszírozzák, befizetésük mindenki számára kötelező.  A fajtái és mértéke törvényileg szabályozottak, meghatározott esetekben mérsékelhetőek (pl.: négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye).

Szociális ellátások

A szociális ellátás egyik legalapvetőbb része a társadalombiztosítás. Emellett bárkinek adódhat olyan helyzet az életében, amikor a további ellátások közül igénybe kell vennie valamelyiket. Ezek törvényileg szabályozottak (1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról), igénybevételük a szociális rászorultság megfelelő szervnél való igazolásával lehetséges.

Online közigazgatás

Az elektronikusan is igénybevehető közigazgatási szolgáltatások mindenki életét megkönnyíthetik – az online elérhető ügyek listája folyamatosan bővül, az ügyintézés folyamata egyszerűsödik, átláthatóbbá válik. Sok időt és energiát spórolhatunk azzal, ha megismerjük az Ügyfélkapuban, valamint Magyarország Ügyintézési Portáljában rejlő lehetőségeket.