Július 1-én indul az Otthonfelújítási Program

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban”, áll az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium múltheti közös közleményében.

A pályázhatóság kezdő időpontján kívül tartalmi módosítások és kiegészítések is ismertetésre kerültek. A mostani bejegyzés – túl az igényelhetőség jövedelmi kritériumain – elsősorban ezen változásokat mutatja meg pontokba szedve, illetve kitér a nemteljesítés következményeire és annak elkerülésére is.

Az Otthonfelújítási Program (hivatalos nevén Otthonfelújítási Hitelprogram) keretében 1 millió forint önerő felmutatása mellett kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az 1990. december 31. előtt épült és életvitelszerűen lakott egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére.

A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között mozoghat a járásokban élők átlagjövedelme függvényében. Ahol az országos átlagjövedelmi szinthez képest alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, alacsonyabb hitelrész mellett (lásd az alábbi táblázatot). A járások jövedelmi kategóriák szerinti listája elérhető ide kattintva.

A lakóhely szerinti járás jövedelmi viszonyaitól függetlenül az igénylő(k) jövedelme határozza meg a támogatás és a hitel arányát a következő esetekben:

  • „Amennyiben – bármely járásban – a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem meghaladja a 511.810 forintot […], úgy a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legalacsonyabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.”
  • „Amennyiben – bármely járásban – a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem nem éri el a 295.275 forintot […], úgy a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.”
  • Az egy főre jutó nettó havi jövedelem számításánál a Kölcsönigénylő és az Adóstárs mellett figyelembe kell venni a velük egy háztartásban élő gyermekek számát is.

(További részletek a Felhívás 4-6. oldalán).

 

Újdonságok a feltételekben:

  • A hitel maximális futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 évről 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet az előzetesen kalkulált 25-26 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet.
  • A támogatható tevékenységek körébe került a hőszivattyús fűtési rendszer telepítése.
  • Szintén támogatható a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése, valamint a támogatott építési anyagok közé került a kőzetgyapot hőszigetelés.
  • A saját forrásokba beszámítható a lakás-takarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás megvalósítása céljából az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható.
  • A jövedelmi szint meghatározásakor figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.
  • Nem elvárás a gázhálózatra való csatlakozás.

 

A pályázat alap jogosultsági feltétele a legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarítás elérése, amit a beruházás megkezdése előtt és követően készítendő energetikai tanúsítványokban rögzített értékek közti különbséggel lehet leigazolni.

A pályázó amennyiben eléri a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a „felhasználható vissza nem térítendő támogatás […] a Finanszírozási összegre vetített 5 százalékponttal emelkedik, egyúttal a kölcsönrész összegszerűen ugyanilyen mértékben csökken”.

Amennyiben a beruházást követően nem valósul meg az elvárt 30 százalékos megtakarítás, a pályázónak a teljes támogatási összeget vissza kell fizetnie.

A sikeres pályázás érdekében valamennyi pályázónak javasolt tanácsadó segítségét kérni a kölcsönkérelem benyújtása előtt. „A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek” – figyelmeztetnek a minisztériumok közös közleményük záró soraiban.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztatók az erre a célra létrehozott honlapon érhetők el:

A Felhívás elérhető ide kattintva.

 

2 thoughts on “Július 1-én indul az Otthonfelújítási Program”

Leave a Comment

Your email address will not be published.