Készpénz vagy bankkártya?

Egyesek a készpénzes fizetést, míg mások a bankkártyás tranzakciókat részesítik előnyben, de vajon melyik éri meg jobban? Másképp fogalmazva, hol van a helye a készpénzhasználatnak és hol a bankkártyának? Az alábbiakban ennek átgondolásához kívánunk támpontokat nyújtani.

Manapság a fizetések és a nyugdíjak jelentős részben már a bankszámlákra érkeznek, az üzletek többségében pedig lehetőség van kártyával fizetni. Nem is lehet meglepő, hogy az elektronikus fizetési módok népszerűsége egyre növekszik a lakosság körében, amit az utóbbi évek statisztikái is alátámasztanak. A készpénzhasználat ugyanakkor napjainkban is tartja magát többek között azért is, mert azt sokan biztonságosabbnak vagy olcsóbbnak gondolják.

  • A szabadság és autonómia érzete – A készpénz harmadik fél bevonása nélkül lehet birtokunkban. Készpénzzel terminálok, internet és elektromos áram nélkül is lehet fizetni, tehát akkor is felhasználható, ha más fizetési módok korlátozva vannak. A forint bankjegyeket és érméket, mint a Magyarországon törvényes fizetőeszközt pedig nem utasíthatják vissza a kereskedők, szolgáltatók.
  • Fizetés bankkártyával – A bankkártyás vásárlás az ügyfél oldalán díjmentes, gyors és egyszerű (jutalékot az eladó fizet a tranzakciók után). Sőt, vannak olyan bankkártyák is, amelyekkel a vásárlások után visszatérítés vagy éppen kedvezmény is járhat. Megjegyzendő, hogy a kártyás vásárlás ugyan ingyenes a vevő számára, a bankkártyának azonban díjai lehetnek.
  • Bankkártya elvesztése / Készpénz elvesztése – Az elvesztett vagy ellopott bankkártya azonnal letiltható a számlavezető bank éjjel-nappal hívható telefonszámán, illetve a bankok többségénél netbankon és mobilapplikáción keresztül is. Mivel a bankkártyával érintéssel (PayPass) is lehet fizetni a maximum 15 ezer forintos értékhatárig (a limit ennél alacsonyabbra is állítható), rendkívül fontos, hogy elvesztését követően a letiltásáról mielőbb gondoskodjunk. A letiltást követő károkat már a banknak kell állnia. A készpénz elvesztése esetén a hatóságokhoz fordulhatunk bejelentésünkkel. Kárunk megtérülésére azonban sokkal kétségesebb.
  • Ingyenes készpénzfelvétel bankszámláról – Havonta két alkalommal költségmentesen vehető fel készpénz bármelyik magyar banki ATM-ből, összesen 150 ezer forintos összeghatárig. Amennyiben valaki több számlával is rendelkezik, nyilatkoznia kell, hogy mely számláján kívánja igénybe venni a kedvezményt. Egy számlát többen használók (pl. családi közös számla több bankkártyával) esetében szintén csak egyszeresen érvényesíthető a kedvezmény.
  • A bajba jutott betétesek kárpótlása – A fizetést, a megtakarításokat mindenképpen érdemes elektronikus módon tárolni és nem készpénzben. Ugyanis a bank fizetésképtelensége esetén is biztosított a kárpótlás, legalábbis egy meghatározott értékhatárig. A betéteseket bankonként és betétesenként az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euro összeghatárig kárpótolja.
  • Számlaköltségek – A bankszámláknak az esetek többségében vannak havi költségelemei. Ez lehet a havi számlavezetési díj, tranzakciókhoz kapcsolódó költségek, a bankkártya díj stb., amelyet időnként érdemes felülvizsgálni, mert könnyen lehet, hogy találunk számunkra kedvezőbb számlacsomagokat. A bankszámlacsomagunkhoz tartozó különféle díjakról (utalások költsége, kártyahasználati díj stb.) az aktuális banki kondíciós listák adnak tájékoztatást, továbbá az egységes díjkimutatás, amelyet a pénzintézetek kötelesek minden év január 31-ig eljuttatni ügyfeleikhez és amelyben a lakossági bankszámlákhoz kapcsolódó összes előző évi kiadásunk szerepel.

 

Forrás:

https://bankmonitor.hu/cikk/olcsobb-es-biztonsagosabb-a-keszpenz-mint-a-bankkartya-megneztuk/

https://blog.raiffeisen.hu/a-keszpenz-elonyei-es-hatranyai-tenyleg-jobb-a-bankkartya/

https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/cash_role/html/index.hu.html

 

A Magyar Nemzeti Bank bankkártyákra vonatkozó általános tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.