Kötelező élelmiszerbolti akciók

A kötelező élelmiszerbolti akciókról szóló kormányzati terv részletei kerültek a napokban nyilvánosságra. Ahogy azt a múlt héten megismerhettük, 2023. július 1-jétől várhatóan a nagyobb bevétellel rendelkező élelmiszerláncoknak heti rendszerességgel akciókat kell hirdetniük az alapvető élelmiszerek köréből.

  • „A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. […]
  • A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.
  • A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.
  • A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni.
  • 20 akcióköteles termékkategória került meghatározásra, többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. […]
  • Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.
  • A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani. […]”

 

Forrás:

https://kormany.hu/hirek/megkezdodik-a-kotelezo-akciozas-tarsadalmi-egyeztetese

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230426/dontott-a-kormany-tobb-ezer-kisboltban-lesz-kotelezo-akcio-611666

https://hvg.hu/gazdasag/20230426_Gazdasagfejlesztesi_Miniszterium_tarsadalmi_egyeztetes_kormanyrendelet_tervezet_kotelezo_akcio

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.