Megjelentek a moratórium hosszabbításának szabályai

A hitelmoratórium azon emberek millióit érinti, akik elfogadták 2020 tavaszán a kormány intézkedéseit a pandémia okozta válsághelyzettel összefüggésben és felfüggesztették a hiteltörlesztésüket. Magyarországon a moratóriumban való részvétel kiemelkedően magas, mivel az EU tagállamok közül hazánk volt az egyetlen olyan ország, ami nem kötötte feltételekhez, rászorultsághoz a hiteltörlesztés szüneteltetését, csak azt kellett jelezni, ha az adós továbbra is törleszteni akar. Ez azt eredményezte, hogy a magánszemélyek 60%-a, vagyis kb. 1.6 millió adós lépett be a moratóriumba.

 

Ha valaki belép a moratóriumba, a bankok a fennálló tőketartozására a szünetelés időtartamára kamatot számítanak fel, amit aztán a moratóriumból való kilépés után kell kifizetni egyenletesen elosztva. Ez a plusz kamat nem a törlesztőrészletet növeli meg, hanem a futamidőt. Ám mindent egybevetve, annak az adósnak, aki belépett a moratóriumba, kilépéskor összesen többet kell visszafizetnie, mint amennyit eredetileg kellett volna.

Fontos, hogy mindenki csak addig maradjon a moratóriumban, amíg nem tud törleszteni, mert minél tovább él valaki a halasztással, annál több plusz kamatot kell majd visszafizetnie.

A moratórium már több, mint másfél éve van hatályban, a kormány hosszas huzavona után mégsem döntött úgy, hogy lezárja. A 2021. szeptember 15-i Magyar Közlönyben ismertetett rendelet értelmében a hitelmoratórium 2022. június 30-ig meghosszabbodik.

A 2020 márciusában bejelentett konstrukciója a moratóriumnak 2021. október 31-ig marad hatályban (az előző hosszabbításban megjelölt szeptember 30. helyett), ám a rászoruló státusznak megfelelő magánszemélyek még 2022. június 30-ig szüneteltethetik a törlesztésüket.

Rászorulónak minősül az az adós, aki

  • munkanélküli,
  • gyermeket vár,
  • 25 év alatti gyermekét tartja el,
  • 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermekét tartja el,
  • nyugdíjas,
  • közfoglalkoztatott vagy
  • csökkent a jövedelme az előző évhez képest (legalább 25%-kal).

Fontos változás, hogy a továbbiakban minden rászorulónak nyilatkoznia kell arról, ha továbbra is benne szeretne maradni a moratóriumban. A nyilatkozattétel elmulasztása a törlesztés felfüggesztésének végét eredményezi.

Forrás: Kormányrendelet és Magyar Nemzeti Bank

Leave a Comment

Your email address will not be published.