Mi az a jegybanki alapkamat és hogyan hat pénzügyeinkre?

A jegybanki alapkamat egy adott ország irányadó kamata, mellyel az ország központi bankja, jegybankja az ország gazdaságát szabályozni tudja.
Mivel a kereskedelmi bankoknak bizonyos összegeket mindig a központi banknál kell elhelyezniük (tartalékolási kötelezettség), illetve a központi bank nyújt számukra hitelt, ezen a kamaton keresztül az egész bank- és pénzügyi rendszerre tudnak hatni, ami a reálgazdaságra is befolyással bír.
A jegybankok az alapkamat emelésével próbálják lassítani az infláció növekedését, míg csökkenő inflációs környezetben csökkentik az alapkamatot, hogy inflációt gerjesszenek.
Hogyan hat a hitelekre?
A jelenlegi jogszabályok szerint egy általános hitel esetében a THM nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat + 24%pont. Azonban hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhitelelek esetén a THM nem haladhatja meg az alapkamat + 39%pont mértékét.
Az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára, ezért tehát a THM-plafon 2023 első felében végig változatlan lesz, mivel december 1-jén 13% volt a jegybanki alapkamat. Így 2023 első félévében az általános THM max. 37%, hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhitelelek esetén a plafon 52%.
Vagyis ha csökken az alapkamat a hitelek is olcsóbbá válnak. Ha a jegybank emeli az alapkamatot, az emelés idővel valamilyen szinten beépül a referenciakamatokba is. Ekkor a hitelek drágulni fognak.
Hogyan hat a betétekre?
Az alapkamat alakulásának a lekötött betéteknél is van szerepe: minél alacsonyabb a jegybanki alapkamat, annál kevesebbet fogunk a pénzünkért kapni. Ha úgy gondoljuk, hogy az alapkamat csökkenni fog, érdemes minél hosszabb, fix kamatozású betétet választani, ami a lekötéskori kamatot garantálja a teljes lekötési idő alatt.
Források: 2009. évi CLXII. törvény a fogyasztónak nyújtott hitelről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

8 thoughts on “Mi az a jegybanki alapkamat és hogyan hat pénzügyeinkre?”

  1. Great post! I never really understood the concept of base rate and its impact on our finances. Your explanation was very clear and easy to comprehend. It’s really helpful to know how to make better financial decisions. Thank you for sharing your knowledge!

  2. Köszönöm a részletes magyarázatot! Már régóta próbáltam megérteni, hogy miért kell figyelembe vennem az alapkamatot a pénzügyeimben. Most már világosabb, hogy ez nagyon fontos és hogyan hathat a bankszámlámon keresztül.

  3. Szükségem volt erre a speciális cikkre, mert több hónapja járt a fejemben, hogy mi a különbség a jegybanki alapkamat és a hosszú lejárati kamatszintek között. Köszönet érte a részletes magyarázatért és a példákat is!

  4. Érdekes bejegyzés! Nem voltam tisztában a jegybanki alapkamat jelentőségével a pénzügyeinkben, de ez a cikk egyértelműen megvilágította számomra.

  5. Thank you for explaining the concept of a basic interest rate and its effects on our finances. It’s truly eye-opening to understand how our everyday transactions are influenced by these complex economic concepts. Your blogpost has given me a better grasp of the subject and I’m looking forward to exploring more of your content on personal finance

  6. Érdekes olvasmány volt! Szerintem az alapkamat fontos szerepet játszik a pénzügyeinkben, mivel befolyásolja a hitelkamatokat és a befektetési lehetőségeket. Az elmúlt évben a magyar alapkamat jelentős emelkedését tapasztaltuk, ami a kölcsönök éshitelkamatok emelkedését okozta. Ezért fontos, hogy a lehetőségeinkhez igazodó_strategy DEVELOP, és résenlegyünk arra, hogy megfelelően reagáljunk a változásokra.

Leave a Comment

Your email address will not be published.