Bankszámla

Ma már sokaknak elképzelhetetlen az élete bankszámla nélkül. Ezen keresztül kapjuk a fizetést, nyugdíjat, rendezzük a számlákat, vásárlunk. A köznyelvben használt bankszámla kifejezés azonban valójában különböző termékeket takarhat:

  • fizetési számla: a legtöbben ezt értik bankszámla alatt, pénzforgalom lebonyolítására szolgál
  • alapszámla: speciális fizetési számla (lásd lentebb)
  • betétszámla: betétben elhelyezett megtakarítások őrzésére szolgál
  • hitelszámla: általában a bankkal kötött kölcsönszerződéshez kapcsolódik
  • egyéb, például fedezeti számla, letéti számla

Fizetési számla és alszámlák

Magyarországon nem igazán jellemző, hogy váltogatjuk a bankunkat, számlacsomagunkat. Érdemes azonban végiggondolni, hogy mire használjuk a bankkártyánkat, folyószámlánkat és ez alapján körbenézni a piacon, hogy milyen számlacsomag passzolhat a legjobban a bankolási szokásainkhoz. Árban és szolgáltatásban nagy különbség van a különböző termékek között. Tájékozódáshoz használhatjuk a bankfiókokat, a bankok honlapján elérhető számlacsomag leírásokat, vagy a Magyar Nemzeti Bank bankszámla választó programját, ahol egy helyen elérhető az összes hazai pénzintézet kínálata.

A fizetési számlákhoz különböző alszámlák is kapcsolódhatnak. Egyik leggyakoribb a betéti számla, amikor a betétben elhelyezett megtakarításainkat a folyószámlához kapcsolt betéti alszámlán vezeti a bank. Egyes számlacsomagoknál az internetes vásárláshoz vagy bankkártya használathoz is nyithatunk alszámlát, ez az elkülönített kártyaszámla, illetve webszámla. Ennek az az előnye, hogy nem kell állandóan pénzt tartanunk a számlán, elég a vásárlás előtt utalnunk, így biztonságosabban tudunk interneten vásárolni.

Alapszámla

2016 októbere óta a bankoknak törvényi kötelezettségük, hogy alapszámla szolgáltatást biztosítsanak azoknak, akiknek nincs más fizetési számlájuk és nincs rendelkezési jogosultságuk más számla felett. Az alapszámla lényege, hogy átlátható díj mellett a legalapvetőbb banki szolgáltatásokat – mint a készpénzfelvétel, készpénzbefizetés és utalási lehetőség – mindenki számára elérhetővé tegye, függetlenül attól, hogy mekkora jövedelem érkezik a számlára vagy mekkora forgalmat bonyolít le havonta.

Az alapszámla konstrukció havi díja jogszabályilag meghatározott, legfeljebb a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 0,5%-a lehet. 2022 decemberében 200.000 forint volt a havi bruttó minimálbér összege, így tehát – a 2023. július 1-től életbe lépő módosítás szerint – az alapszámla havi számlavezetési díja legfeljebb 1.000 Ft lehet.

Ezért cserébe jár:

  • havi 2 készpénzfelvétel magyarországi ATM-ből, összesen legfeljebb 150.000 Ft értékben, vagy bankfiókban történő készpénzfelvétel havi 1 alkalommal legfeljebb 50.000 Ft értékben
  • havonta a rendszeres utalásokon felül legfeljebb 4 átutalás (papír alapon vagy elektronikusan), összesen maximum 100.000 Ft értékben

Ezeken felül is korlátlan számú tranzakciót bonyolíthatunk le egy alapszámlával (a napi biztonsági limiten belül), de ezek már pénzbe kerülnek, a bank saját árszabása alapján.

A fenti szolgáltatások mellett nem számíthat fel díjat a bank:

  • forintban történő bankkártyás fizetésre
  • ha a számlára készpénzt fizetünk be (forintban)
  • a számlára érkező beszedési megbízásokért.

Előírás az is, hogy hitelkeret nem kapcsolódhat az alapszámlához.

Egyszerűbb bankváltás

2016 óta elérhető az úgynevezett egyablakos bankváltás, amellyel akár 13 munkanap alatt lebonyolítható a csere. Ehhez annyit kell tennünk, hogy leadunk egy számlaváltási meghatalmazást annál a banknál, ahol a jövőben szeretnénk vezetni a számlánkat. Ezt követően az új és a régi bankunk egymás között elintézi az adatok, megbízások átadását, nekünk nem kell vele bajlódni.

A bankszámlaváltásról itt talál részletes tájékoztatást.