Mire figyeljünk a tűzifa beszerzése során?

Noha az időjárás még nyárias arcát mutatja, a fával fűtők számára egyre sürgetőbb feladattá válik a tűzifa beszerzése. A kereslet megnövekedésével ugyanakkor a visszaélések lehetősége is megugrik. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ennek kivédése céljából 15 pontban foglalta össze a tűzifavásárlás aranyszabályait.

 1. Ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljon, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét.
 2. A telephellyel és nyitvatartási idővel rendelkező kereskedők megbízhatóbbak a tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
 3. Amennyiben hirdetés alapján vásárol, azokat a hirdetőket érdemes előnyben részesíteni, akik feltüntetik EUTR azonosítójukat.
 4. Az EUTR számot vásárlás előtt ellenőrizze a Nébih honlapján.
 5. A telefonszámot ellenőrizze a Nébih feketelistáján.
 6. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át.
 7. Lerakodás előtt alaposan vegye szemügyre a kiszállított fát.
 8. Ne utaljon előre pénzt, különösen ismeretlen hirdetőknek.
 9. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállító esetében csak díjbekérő alapján és az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
 10. Legyen óvatos, ha a kereskedő a regisztrált telephelyétől távolra, vagy országosan vállal kiszállítást. A magas szállítási költség mellett kis mennyiségű tűzifát nem éri meg messzire vinni.
 11. Lehetőség szerint köbméterben mérve, térfogatban vegyen tüzelőt. A fa víztartalma így nem befolyásolja a megvett mennyiséget.
 12. Tömegre vásárolt tűzifa esetében csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 13. Amennyiben frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen azt mihamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni.
 14. A száraz fával akár 30%-kal is takarékosabb lehet a fűtés.
 15. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek – és írja meg panaszát a Nébih-nek!

 

A Nébih feketelistája (Jogszerűtlen hirdetések adatai) az alábbi linken érhető el:

https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai

 

Az EUTR számok szintén a Nébih oldalán ellenőrizhetők:

https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso

 

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20230912/sokkolo-hirt-kaptak-akik-faval-futenenek-2023-telen-erre-a-legtobb-magyar-haztulaj-nem-szamitott-1141074

https://portal.nebih.gov.hu/-/tuzifa-vasarlas-biztonsagosan-csak-tiszta-forrasbol

Leave a Comment

Your email address will not be published.