Mire számíthat az, akinek előrefizetős villanyórája van?

Augusztus elseje óta ugyan az új rezsiszabályok alkalmazandók, az előrefizetős mérőórákkal kapcsolatos számos részletszabály csak a napokban látszik körvonalazódni. Az MVM csütörtökön frissítette honlapját, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium is tájékoztatott.

„Augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a kedvezmény. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban” – áll a Minisztérium közleményében.

Az összképet bonyolítja, hogy feltételezhetően másként számol az E.ON. és másként az MVM.

  1. Az MVM oldalán található, az E.ON. Áramszolgáltató Kft. ügyfeleire vonatkozó tájékoztatásban nem szerepel napi limitre utaló kitétel, mindössze annyira szorítkoznak, hogy „az előre fizetős mérők feltöltése a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabb, ezen szint felett a lakossági piaci áron kerül elszámolásra”.
  2. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt ügyfelei, akiknek 2021. szeptember 1-je előtt is már az MVM Next volt az áramszolgáltatója egy jobban részletezett, ám meglehetősen bonyolult leírásból tájékozódhatnak. Röviden annyi elmondható, hogy a fogyasztó bár előre fizet az áramért, a vásárolt mennyiséget visszamenőleg osztják el, annak figyelembevételével, hogy mennyi nap telt el az utolsó feltöltés óta. Az egy napra jutó kedvezményes (rezsicsökkentett) mennyiséget is meghatározták, amely 6,9 kWh-t (2 523 kWh ÷ 365 nap = 6,912 kWh/nap) jelent.

Az augusztus elsejét követő első vásárlásról az MVM a következőket írja:

  • Amennyiben két vásárlás között eltelt napok egy része augusztus elseje előttre esik, úgy azokra a napokra változatlanul a kedvezményes árszabás érvényes.

MVM példa: „2022. július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint”.

  • Augusztus elsejétől új árak és a naparányos elszámolás kerül alkalmazásra.

MVM példa: „ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás”

  • Minden további feltöltés esetén a két vásárlás között eltelt napok száma veendő figyelembe.

 

A bemutatott rendszer kétségtelenül nagy körültekintést és fegyelmet követel meg a háztartásoktól:

  • Egyenletes fogyasztás nélkül nem tartható a limit.
  • Ügyelni kell a feltöltések gyakoriságára. Egy háromezer forintos feltöltés esetén, 6,9 kWh-s fogyasztást alapul véve nagyjából 12 napra elegendő kedvezményes árú áram vásárolható (36 forint/kWh). A 12 nap letelte előtti újabb feltöltés viszont már a piaci árszabással történne (70,10 forint/kWh.).
  • A rezsicsökkentett áron vásárolható kilowattok bizonyos esetekben akár el is veszhetnek, legalábbis kérdéses, hogy milyen módon számolhatók el. A HVG újságírójának példája szerint, ha az utolsó feltöltés óta harminc nap telt el, de a fogyasztó nem akarja/tudja kifizetni a vonatkozó időszak után igénybe vehető teljes rezsicsökkentett keretet, hanem kevesebbért kíván csak vásárolni, úgy a különbözet elvész, „hiszen a következő feltöltéskor már az ettől a feltöltéstől számított napokat veszik majd figyelembe”.
  1. MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azon ügyfelei, akiknek 2021. szeptember 1-je előtt még az ELMŰ-ÉMÁSZ volt az áramszolgáltatója tájékoztatást a későbbiekben várhatnak.

 

 

Forrás:

https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-aram

„Hogyan érinti az előre fizetős mérősöket az áremelkedés?” c. fejezet.

https://hvg.hu/gazdasag/20220804_feltoltokartyas_villanyora_rezsi_mvm

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220804/maris-itt-a-rezsikorrekcio-meguszhatjak-az-azonnali-arsokkot-a-legszegenyebbek-559685

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220804/itt-a-miniszterium-valasza-tenyleg-rosszul-jart-akinek-elore-fizetos-villanyoraja-van-1127653

Leave a Comment

Your email address will not be published.