Mire ügyeljünk a tűzifa vásárlása során?

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett hazánkban a tűzifa iránti kereslet. Rezsiköltségeik mérséklését remélve gyakran azok is megpróbálnak faalapú fűtésre átállni, akik korábban más fűtési módokat választottak. A tűzifa iránti kereslet növekedésével együtt a megtévesztő hirdetések és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok száma is megugrott – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a csalások kiszűrése érdekében rendszeresen végez ellenőrzéseket.

A Hivatal által készített feketelistán az ellenőrzések során kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait, tudjuk lekérdezni. Az adatbázis innen érhető el. A hirdetésekben feltüntetett EUTR technikai azonosítószám valódiságát és birtokosát ugyancsak ellenőrizni tudjuk vásárlás előtt. Az adatbázis innen érhető el. Az EUTR technikai azonosító megléte azért fontos, mert annak ellenőrzésével megbizonyosodhatunk arról, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel.

 

A tűzifavásárlás Nébih szerinti főbb szabályai:

Jelen összeállítást a pénzcentrum.hu cikke alapján közöljük.

  • Vásároljunk ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • Amennyiben hirdetés alapján vásárolunk, nézzük meg, hogy szerepel-e benne EUTR azonosító, majd ellenőrizzük is le a Nébih honlapján. EUTR azonosító hiányában ajánlott más eladót keresni.
  • Ellenőrizzük a hirdetésben megadott telefonszámot a Nébih feketelistájában.
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessünk. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR azonosítóhoz tartozó névre utaljunk.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át.
  • Legyünk óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas szállítási költségek miatt, kis mennyiség esetén az eladónak és a vevőnek is gazdaságtalan.
  • Lehetőség szerint köbméterben mérve, térfogatra vegyünk tüzelőt, így a fa víztartalma nem befolyásolja a megvett mennyiséget. Tömegre vásárol tűzifát csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.
  • Ha úgy ítéljük, hogy megtévesztettek a vásárlás során és az eladó elzárkózik az egyeztetéstől, akkor gyűjtsük össze az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzünk fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban (forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek) és panaszunkkal forduljunk a Nébih-hez.

 

 

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/11/csalok-leptek-el-a-tuzifapiacot

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20221123/itt-a-csalok-feketelistaja-akik-a-tuzifaval-trukkoznek-ne-dolj-be-az-ilyen-hirdeteseknek-1131228

 

A Nébih által közreadott tájékoztatók és a nyilvános adatbázisok az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi

Leave a Comment

Your email address will not be published.