Önkéntes kamatplafon bevezetését kérik a bankoktól

„Az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány” – áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. Az október 9-től a pénzintézetek önkéntes részvételével megvalósuló intézkedéstől a hazai hitelezés fellendülését várják a döntéshozók.

 

Mi az önkéntes kamatplafon?

Az önkéntes kamatplafon a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérése nyomán a bankok önkéntes vállalása a lakossági lakáshitelek teljes hiteldíj mutatójának (THM) és a vállalati forgóeszközhitelek kamatának maximálisan alkalmazott mértékére. A kamatplafon alkalmazása tehát nem kötelező, az intézkedést jogszabály nem írja elő. A magyarországi nagybankok jelentős része az előzetes tájékoztatások alapján azonban csatlakozni fog a kezdeményezéshez.

 

Mikortól és meddig alkalmazandó?

A GFM javaslata alapján 2023. október 9-től alkalmazhatják a bankok a kamatplafon intézkedést. Ettől a pénzintézetek szabadon eltérhetnek. Kivezetésének dátumát egyelőre nem határozta meg sem a GFM sem a csatlakozó bankok. Fontos, a kamatplafont csak az új lakáshitelekre alkalmazzák, tehát a már felvett lakáshitelek kamatára nincs hatással az intézkedés.

 

Milyen hitelekre érvényes az önkéntes kamatplafon?

Két hiteltípusra érvényes: a lakáshitelekre és a vállalkozói forgóeszközhitelekre. Lakáshitelek esetében a maximális THM értéke 8,5 százalék. A vállalkozói forgóeszközhitelek kamata pedig nem haladhatja meg a 12 százalékot. Az intézkedés tehát nem érinti az összes hiteltípust, például a személyi kölcsönök kamata továbbra is szabadon változhat.

 

Milyen hatása lehet az intézkedésnek a lakáshitelezésre?

Az átlagos, illetve alacsonyabb anyagi helyzetű és keresetű igénylők számára kínált lakáshitelek közül jelenleg a legolcsóbbak is 8,5 százalékos THM felett vannak, tehát a döntés nyomán ezen igénylők számára érdemben csökkenhet a kamat és ezáltal a törlesztőrészlet is.

Másrészt „ha a kamat nem emelkedhet egy bizonyos szint fölé, akkor ez eredményezheti azt is, hogy a kockázatosabb ügyfélkört a bankok nem fogják meghitelezni” – állapítja meg a Bankmonitor.hu elemzője.

 

 

Forrás:

https://bank360.hu/kamatplafon

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/lakashitel-kamatplafon-bevezetesere-kerik-a-bankokat-milyen-hatasa-lehet-ennek/

https://hvg.hu/gazdasag/20231003_A_kormany_onkentes_kamatplafon_bevezeteset_keri_a_bankoktol

https://kormany.hu/hirek/az-uj-vallalati-es-a-lakashitelek-eseten-onkentes-kamatplafon-bevezeteset-keri-a-kormany

Leave a Comment

Your email address will not be published.