Pénzügyi fogyasztóvédelem

Azok számára, akik a mindennapi életben hasznos, pénzügyi döntéseket segítő, hiteles információkat keresnek, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátora nyújt segítséget. Elérhető az általuk üzemeltetett pénzügyi fogyasztóvédelmi honlap, füzetsorozat, kisfilmek, döntéssegítő keresők és kalkulátorok, valamint mobilapplikáció.

Pénzügyi tanácsadás

Fogyasztóként a pénzügyi vállalkozásokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdések, vitás ügyek esetén a megyeszékhelyeken fixen és kihelyezett tanácsadások révén más településeken is elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózathoz fordulhatunk. Az irodák munkatársai díjmentes és pártatlan pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást nyújtanak.

Panaszkezelés

Adódhat olyan helyzet, amikor panasszal szeretnénk élni egy pénzügyi intézettel, közműszolgáltatóval vagy kereskedelmi céggel szemben. Ebben az esetben nem feltétlenül kell bírósághoz fordulnunk, hiszen az elmúlt években több olyan szervezet is létrejött, melyek a vitás ügyek megoldására szakosodtak – ide tartozik a Békéltető Testület, a Pénzügyi Békéltető Testület, illetve a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálata.

Minősített Fogyasztóbarát Pénzügyi Termékek

A Minősített Fogyasztóbarát Termékcsaládhoz jelenleg három termék tartozik: személyi hitel, lakáshitel és otthonbiztosítás. A minősítés célja, hogy átlátható, kiszámítható és egyszerűen összehasonlítható pénzügyi termékek jelenjenek meg a piacon, megkönnyítve ezzel a fogyasztók számára a pénzügyi döntéseket.