Qvik – jön a QR-kódos azonnali fizetés

A bankkártyás fizetés alternatívájaként és versenytársaként várhatóan idén szeptembertől új QR-kód alapú mobilfizetési szolgáltatás jelenik meg a hazai piacon qvik márkanév alatt. A QR-kódos fizetés során a mobiltelefonnal beolvassuk a kódot, majd mobilbankon keresztül azonnali átutalással kiegyenlítjük a számlát.

„Egy boltban a pénztárgép, vagy a bankkártya elfogadó készülék monitorján meg fog jelenni egy QR-kód, amit a mobilunkkal leolvasva ki tudjuk fizetni a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást. Ugyanez a lehetőség természetesen működőképes lesz nem csak a fizikai térben, hanem az internetes áruházakban is.” – foglalta össze Virág Barnabás, az MNB alelnöke a rendszer működését a hétköznapokban.

Ez a fizetési forma automatikusan és díjmentesen lesz elérhető minden lakossági ügyfél számára. Nem terheli tranzakciós illeték sem, a pénz pedig azonnal a kereskedő számlájára érkezik – szemben a kártyás fizetések több napos átfutási idejével –, ugyanakkor a kereskedőknek is olcsóbb megoldást nyújt, mint a jelenlegi POS terminál. A legtöbb fizetési helyzetben tehát egy új alternatívát fog kínálni a qvik.

A qvik bevezetésének rövid hátteréhez: a Magyar Nemzeti Bank 2024-es Fizetési rendszer jelentése szerint egyre „szélesebb ügyfélkör fizet rendszeresen elektronikusan, és a gazdaság minden területén bővült az elektronikus fizetési megoldások használata. A pénzforgalmi szolgáltatások költségei – ugyanakkor mint írják – továbbra is magasak a lakosság és a kereskedők oldalán egyaránt, ami hátráltathatja a jövőbeli fejlődést.”

Az MNB és a GIRO együttműködésével létrejött elektronikus fizetési megoldás, a qvik e helyzet kezeléséhez járulhat hozzá. A hazai fejlesztésű és hazai szereplők által üzemeltetett, a várakozások szerint gyors, biztonságos, egyszerű és olcsó qvik digitalizációs szintugrást eredményezhet a fizetésekben, támogatva a pénzügyi szektor versenyképességét és a gazdasági növekedést.

„Az MNB az új fizetési márka megismertetése érdekében tájékoztatási kampányt indít az ügyfelek, valamint inkubátorprogramot a kereskedők és számlakibocsátók számára, így támogatva a qvik szolgáltatások minél szélesebb körű bevezetését.”

 

Forrás:

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/jon-a-qr-kodos-fizetes-a-boltokban/10221/

https://fintechzone.hu/qvik-lesz-az-uj-qr-kodos-azonnali-fizetes-neve-magyarorszagon/

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2024-evi-sajtokozlemenyek/tovabb-fejlodik-a-hazai-penzforgalom-indul-a-qvik

https://www.portfolio.hu/bank/20240619/uj-strategiat-hirdet-az-elektronikus-fizeteseknel-az-mnb-itt-a-qvik-693471

https://www.portfolio.hu/bank/20240611/ujabb-szintugras-jon-a-digitalis-fizeteseknel-magyarorszagon-uton-a-qvik-691399

Leave a Comment

Your email address will not be published.