Rendeletbe foglalták a rezsicsökkentés csökkentését

A Magyar Közlönyben csütörtök reggel megjelent az új rezsiszabályokat rögzítő három rendelet. Ezek értelmében a villamos energiáért és földgázért az alábbi árakat kell fizetni augusztus elsejétől:

Villamos energia:

  • 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az ezt meghaladó fogyasztás esetén 70,1 forint/kWh fizetendő (A1 és A2 árszabás). A tényleges versenypiaci ár 268,9 forint, lényegesen magasabb a most megállapított 70,1 forintnál.
  • Az éjszakai áram a fogyasztási korlát eléréséig 23,1 forint/kWh, felette 62,9 forint (B alap árszabás).
  • A hőszivattyús rendszerekhez igényelt B GEO és H tarifákat a módosítás nem érinti, azok változatlanul maradnak (36 forint/kWh) és nem is számítanak bele a normál fogyasztásba.

Földgáz:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad a kedvezményes díjszabás, azaz 102 forint köbméterenként.
  • E fölött 747 forint lesz köbméterenként az új lakossági piaci ár. A tényleges versenypiaci ár 1020 forint. Földgáz esetében tehát a díjszabás jobban követi a versenypiaci költségeket.
  • A nagycsaládosok kedvezménye megmarad. A 3 gyermekes családok esetében 600 köbméterrel, a 4 gyermekeseknél 900 köbméterrel, további gyermekek esetén gyermekenként 300 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit.
  • Az egy mérővel rendelkező társasházak esetében albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke. A társasházaknak és lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig van lehetőségük nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

A felsorolásban szereplő forint összegek bruttó, rendszerhasználati díjakat és áfát tartalmazó összegek.

Az ársávok meghatározásáról: „A kormányrendelet értelmében […] a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, vagyis először is az éves kedvezményes fogyasztási határt 365 nappal elosztják, és az egy napra eső hányadot szorozzák fel annyi nappal, ahány napra a számla szól. Ami így a kedvezményes díj feletti fogyasztás, arra a „lakossági piaci árat” érvényesítik” – írja a HVG publicistája.

A fentieken túl fontos hangsúlyozni, hogy az ún. lakossági piaci ár, amely az átlag fogyasztás felett fizetendő, nem minősül hatósági árnak, arról nem a kormány dönt, hanem háromhavonta a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) az egyetemes szolgáltató adatszolgáltatása alapján. A jövőben tehát a rezsidíjak negyedévente módosulhatnak a versenypiaci változások függvényében.

A most megjelent rendeletek a lényegi kérdésekben iránymutatást adnak, ugyanakkor több kérdést megválaszolatlanul hagynak vagy újakat vetnek fel.

Így többek között kérdéses, hogy az előrefizetős mérőórával rendelkezők milyen változásra számíthatnak augusztus elsejétől, ahogy az is, hogy a földgázszabályozás mintájára miért nincsenek nagycsaládos kedvezmények a villamosenergia-fogyasztásra is.

 

Forrás:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/7ea41378489305c538f7ddd0003c602441e0e5e9/megtekintes

https://hvg.hu/gazdasag/20220721_Itt_van_minden_reszlet_a_rezsicsokkentes_csokkenteserol__dijszabasok_limitek_jogosultak

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220721/nemeth-szilard-rendkivuli-rezsibejelentest-tett-megvannak-az-uj-energia-es-foldgaz-arak-557387

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220721/megjottek-a-rezsirendeletek-mutatjuk-a-reszletszabalyokat-557399

https://index.hu/gazdasag/2022/07/21/rezsi-rezsi-tablazat-rezsi-kalkulator-rezsicsokkentes-valtozas-rezsicsokkentes-tablazat-rezsi-emelkedes/

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/rendelet-rezsi-kozlony-aram-gaz.756529.html

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.