Részletek a hitelmoratóriummal kapcsolatban

Moratórium

A csütörtöki miniszterelnöki bejelentést követően egy nappal megjelentek az új kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, melyek szerint az élelmiszerár- és benzinárstopot 2022. október 1-ig, a falusi CSOK igénybevételének határidejét, a jelzáloghitelesek kamatstopját, valamint a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig hosszabbították meg. Amíg az utolsó kivételével minden intézkedés esetében gyakorlatilag egy egyszerű dátummódosításról van szó, és nincs teendő a kedvezmények érvényesítéséhez, addig a hiteltörlesztési moratóriumban maradáshoz külön kérelmet kell majd benyújtani július végéig a moratórium alatt maradt adósoknak. Ugyanakkor a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek semmit sem kell tenniük ahhoz, hogy igénybe vegyék ugyanazon kedvezményeket – írja a Bank.360.hu.

Lássuk bővebben milyen teendői lesznek a moratórium alatt lévő és meghosszabbítást fontolgató adósoknak:

A fizetési moratóriumot a kormány 2022 július 31-ig hosszabbította meg az aktuális feltételekkel és semmi teendője nincs azon adósoknak, akik jelenleg is élnek a lehetőséggel. 2022. augusztus 1-től viszont csak az vehet rész a hitelmoratóriumban az év végéig, aki 2022. július 31-ig kérvényezi azt a hitelezőjénél. A határidő jogvesztő, tehát aki nem nyilatkozik, az automatikusan elesik a részvételi lehetőségtől. A hitelezők öt munkanapon belül kötelesek tájékoztatni az érintett adósokat a moratórium új szabályairól. (Ha a napokban nem érkezik tájékoztatás érdemes felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel.) A kormányrendelet továbbá kimondja, hogy a moratórium 2022. augusztus 1-től december 31-ig történő meghosszabbítását az kérheti, aki a rendelet hatályba lépésének napján, azaz, 2022. június 17-én a moratóriumban volt. Jelenleg tehát a moratóriumban lévőknek várniuk kell a hitelező tájékoztatását és a kérelem hivatalos formanyomtatványát. Ezt kell kitöltve leadni 2022. július 31-ig azoknak, akik élni kívánnak augusztus után is a moratórium adta lehetőséggel.

Egy 10 milliós hitelnél összesen 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratóriumhosszabbításával – olvasható az Index.hu cikkében. A körültekintés és mérlegelés, mint minden pénzügyi döntéshozatal esetében itt is nagyon fontos.

 

Forrás:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/6c8ecece3191d585db7347cdf5eff18aa5c9c98c/megtekintes

https://bank360.hu/blog/augusztustol-csak-ujra-bejelentkezessel-jar-a-torlesztesi-moratorium

https://index.hu/gazdasag/2022/06/19/hitel-bank-torlesztes-monatorium-meghosszabbitas-kerelem/

Ez az oldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan múködés biztosítátása érdekében sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.