Sokat spórolhat egy átlagos lakáshiteles a hitelkiváltással

A Bank 360.hu elemzője szerint, aki tavaly januárban vett föl egy átlagos összegű lakáshitelt (11,6 millió forintot 20 vagy 25 éves futamidő mellett) és most újra cseréli az a 120-125 ezer forintos havi törlesztőrészletét – nagyjából 40 ezer forinttal – 80-90 ezer forintra mérsékelheti.

Mindennek hátterében az áll, hogy „jelentős mértékben csökkentek az egy évvel ezelőtti szinthez képest a lakáshitelkamatok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 januárjában egy átlagos lakáshitel THM-je 11,67 százalékos volt, a jelenlegi piaci ajánlatok között pedig szép számmal találni 7 százalék körülieket is. Ebben szerepe van annak is, hogy január 1-től a lakáshiteleknél a bankok által vállalt THM-plafon 7,3 százalékra csökkent.”

A hitelkiváltás költségekkel jár!

Egy hitelkiváltás során az előbbieken túli feltételekre is figyelemmel kell lenni. A döntés meghozatalakor nem elegendő azt mérlegelni, hogy mennyivel lesz alacsonyabb az új hitel havi törlesztőrészlete a korábbihoz képest, hanem az is, mennyibe kerül a hitelkiváltás. Piaci alapú jelzálogkölcsönöknél a végtörlesztés a hitelösszeg 2 százalékára is rúghat. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél ugyanez legfeljebb 1 százalék lehet.  Fontos tisztázni azt a kérdést is, hogy a bank adott-e a hitelnyújtáskor olyan kedvezményt, amit visszakövetelhet az idő előtti teljesítés miatt. Az új hitel folyósításának is lehetnek költségei. A folyósítás díján felül az értékbecslés díját és a közjegyzői díjat kell megfizetni általában. „Az összes költség a meglévő és az új hitel feltételeitől függően akár a tőketartozás 2-5 százalékát is felemésztheti” – olvasható a Bank 360.hu cikkében.

Érdemes lehet elgondolkozni a hitelkiváltáson mindazoknak, aki jelenleg kamatstopban vannak, vagy a magas kamatok idején, 2022 végén, 2023-ban vettek fel kölcsönt. A mérlegelendő kérdés minden esetben az, hogy a hitelkiváltás költségei megtérülnek-e, illetve milyen ütemben térülnek meg az alacsonyabb törlesztőrészleteknek köszönhetően.

 

 

Forrás:

https://bank360.hu/blog/lakaskolcson-megfelezodo-kamatok-hitelkivaltas-2024

https://bank360.hu/blog/tizmillios-sporolas-atlagos-lakashitel-kivaltas