Személyi jövedelemadó-bevallás 2023

Személyi jövedelemadót a magánszemélyeknek kell fizetniük jövedelmük után. Főszabály szerint a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles, melyről személyi jövedelemadó-bevallásban kell számot adniuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2016 óta külön erre irányuló kérelem nélkül mindenki számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire érkezett 2022. évi munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Március 15-e óta ezek a tervezetek – ügyfélkapus hozzáféréssel – már megtekinthetőek az adóhatóság honlapján.  Akiknek nincs ügyfélkapujuk, de március 16-áig kérték az adóbevallási tervezetük postázását, azok számára a NAV május 2-áig megküldi a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot is. Végül azok, akik március 16-áig nem kérték, május 22-ig kizárólag személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérhetik és vehetik át a tervezetüket.

Akik az adóbevallási tervezetükkel nem értenek egyet, illetve kiegészítenék, azoknak a 22SZJA megnevezésű bevallást kell benyújtaniuk 2023. május 22-e éjfélig, azaz az SZJA bevallás határidejéig.

Adókedvezmények: Számos adókedvezmény érvényesíthető az adóbevallásban, így a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a személyi kedvezmény (súlyos fogyatékossággal, betegséggel élők vehetik igénybe), 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye. Az adókedvezményeket külön-külön vagy egymással kombinálva is lehet érvényesíteni bizonyos feltételek mellett. Részletes információk a NAV honlapján találhatók.

Adójóváírások: Akik önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára fizettek be, azoknak érdemes ellenőrizni az adójóváírást. Amennyiben egyszerre több megtakarítással is rendelkeznek, akkor dönteniük kell, hogy melyik pénztárba, illetve melyik biztosításra igénylik a kedvezményt.

Akiknek fizetendő adójuk van, azoknak legkésőbb május 22-ig kell megfizetniük, mely megtehető az online felületen (eSZJA portálon) bankkártyás fizetéssel, illetve a NAV számlájára utalással és csekkes befizetéssel. Utóbbi esetekben a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet.

1+1 százalék: A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról szintén május 22-ig lehet rendelkezni. Addig lehet kiválasztani egy támogatni kívánt civil szervezetet és egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Míg a vallási közösségekre vonatkozó nyilatkozat a visszavonásig érvényes, azaz a következő években is figyelembe veszi a NAV, addig a civil kedvezményezettek esetében a felajánló nyilatkozat csak egy alkalommal, a benyújtás évében vehető figyelembe.

 

Források:

 

Az SZJA-bevallással kapcsolatos részletes információk az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://nav.gov.hu/szja

Az adókedvezményekről az alábbi linkre kattintva lehet tájékozódni:

https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-kedvezmenyek-2023

Cikkek:

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/erdemes-sietni-a-bevallassal-ha-penz-jar-vissza-az-allamtol/9280/

https://index.hu/gazdasag/2023/03/21/ado-adobevallas-szemelyi-jovedelemado-kisokos-2023-csaladi-kedvezmeny/

Leave a Comment

Your email address will not be published.