Újabb három hónappal hosszabbították meg a kamatstopot

Változtatás nélkül további három hónappal hosszabbította meg a kormány a június végével lejáró betéti kamatstopot. Az intézkedés még 2022 novemberében lett bevezetve és a mostani döntéssel 2023. szeptember 30-ig biztosan érvényben is marad. A betéti kamatstop értelmében az egyes intézményi befektetők (befektetési vállalkozások, lakástakarékpénztárak, pénztárak, befektetési alapok, biztosítók), illetve a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a három hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél (12,5 százalék).

A döntés tehát nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határoz meg. A kamatmaximalizálás az intézményi befektetők pénzére valamint a nagy összegű lakossági betétekre vonatkozik, „a kisbefektetők viszont egyébként se kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba”.

 

 

 

Forrás:

https://bank360.hu/blog/ujabb-harom-honap-beteti-kamatstop

https://hvg.hu/gazdasag/20230627_beteti_kamatstop_kormany_meghosszabbitva

https://www.penzcentrum.hu/hitel/20230627/megjelent-a-rendelet-ujabb-harom-honappal-hosszabbitotta-meg-a-kormany-a-kamatstopot-1138451

Leave a Comment

Your email address will not be published.