Változások a Babaváró hitel szabályozásában

Áprilisban több ponton is módosítottak a Babaváró hitel szabályain. A változások eredményeként a párok hosszabb határidőt kaptak a gyermek bejelentésére.

A Babaváró hitel egy állam által támogatott kölcsön, melyet az arra jogosult párok akkor vehetnek igénybe, ha egy meghatározott időn belül bejelentik gyermekük születését, örökbefogadását. Ezen a ponton változtatott a kormány azzal, hogy a határidő 60-ról 180 napra emelte az alábbi esetekben:

  • Az adósok jogosultak törlesztési kötelezettségük 3 éves felfüggesztésére, amit az első és a második gyermek születése, valamint örökbefogadása utáni napon tudnak kérvényezni. A befogadás időtartama 60-ról 180 napra növekedett.
  • A fennálló tartozás 2 gyermek utáni 30 százalékos csökkenéséhez, vagy három gyermek utáni teljes elengedéséhez úgyszintén igazolni kell a gyermek születését, örökbefogadását. Ennek időtartama is 60-ról 180 napra növekedett.
  • A terhesség 12. hetét betöltött magzatok után is igényelhető a kedvezmény. Ekkor viszont a gyermek születését követően kell az igazolásokat benyújtani 60 helyett immár 180 nap alatt.
  • A futamidő első 5 évében a hitel kamatmentes, amely véglegessé válhat, ha ezalatt az idő alatt gyermekkel bővül a család. „Amennyiben legalább a kölcsönösszeg felét előtörlesztené a család 5 éven belül úgy, hogy nem született gyerekük, akkor az arra jutó addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha ezt követően – de még az eredeti 5 éves határidőn belül – megérkezik a baba, akkor a visszafizetett kamattámogatást visszakapja a család.” Ekkor viszont szintén be kell jelenteni a gyermek érkezését – a fentiekhez hasonlóan – 180 napos határidővel.

Hatályos: 2023. április 28-tól, ugyanakkor a módosítás a hatálybalépést megelőző Babavárókra is érvényes.

 

 

 

Forrás:

https://bankmonitor.hu/cikk/tenyleg-modosulnak-a-babavaro-es-a-felujitasi-tamogatas-feltetelei/

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/04/19/a-kormany-modositott-a-babavaro-hitel-szabalyain/

 

Magyar Közlöny 2023. évi 57. szám

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/a3ee9b2380d79b1a7b20985cc2bf9ac865e62863/megtekintes#;=babav%C3%A1r%C3%B3

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.