A CSOK büntetőkamatát 5 százalékban maximálták

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet értelmében a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételeinek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamat mértékét 5 százalékban maximálták. A változtatást a jegybanki alapkamat drasztikus megemelkedése tette szükségessé. Míg a CSOK indulásakor a jegybanki alapkamat 1 százalék alatt volt, mostanra a 13 százalékot is elérte, ami rendkívüli terhet rótt az igénylőkre. A korábbi szabályok szerint ugyanis az a pár, amely nem teljesíti a vállalt gyermekszámot az alapkamattal, de legrosszabb esetben az alapkamat ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizesse a lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére igényelt támogatást.

Az október elsejével életbe lépett módosítás tehát azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a CSOK-ot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál. Mindez érvényes a CSOK mellé igényelt esetleges támogatott, fix 3 százalékos kamatozású lakáshitelre is.

A kamatplafon egyaránt vonatkozik azokra, akik már megkapták a támogatást és azokra, akik csak október elseje után igénylik meg.

További könnyítést jelent a CSOK-ot igénylők számára, hogy „amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik” – emlékeztet a bank 360.hu publicistája.

 

Forrás:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/74b7c9335e4af803764edb2ba989233d2e7038ef/megtekintes

https://bank360.hu/blog/vege-a-csokos-horrornak-5-szazalekban-maximaljak-a-buntetokamatot

https://www.portfolio.hu/bank/20220930/nagy-valtozas-a-csok-nal-megszuntette-a-kormany-a-horrorisztikus-buntetokamatot-570075

https://privatbankar.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/magyar-kozlony-a-csok-buntetokamata-nem-lehet-tobb-5-szazaleknal.html

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.