A nagycsaládosok földgáz árkedvezményéről

boy-g35b5f0866_1280

Ugyan 2011 óta igényelhető a nagycsaládosok földgáz árkedvezménye, az elmúlt napok intézkedései kétségtelenül még fontosabbá tették ennek a támogatási formának az ismeretét. Az új rezsiszabályok szerint a gázár évi 1729 köbméterig kedvezményes mindenki számára, felette már bő hétszeres árat kell fizetni. Akik viszont jogosultak a támogatásra, azok növelhetik a kedvezményes árú mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermekes családok esetében 600 köbméterrel, a 4 gyermekeseknél 900 köbméterrel, további gyermekek esetén gyermekenként újabb 300 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit.

 

Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

„A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben […] olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.”

 

Mi a kedvezmény érvényesítésének folyamata?

Kérelmet kell benyújtani egy erre a célra rendszeresített igénylőlap kitöltésével az igénylő lakóhelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál.

Az igénylőlap és a kitöltési útmutató itt tölthető le.

„A kérelemhez önálló felhasználási hellyel rendelkező igénylő esetén mellékelni kell

  1. a) a kérelem benyújtását megelőzően kézhez kapott utolsó számla (részszámla) másolatát,
  2. b) a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén az egyetemes szolgáltatási szerződés másolatát.”

Az ügyintézés hossza sommás eljárásban 8 nap, egyéb esetben 60 nap. A kormányhivatal a döntéséről határozatot küld a kérelmezőnek, a Magyar Államkincstár pedig elektronikusan értesíti az egyetemes szolgáltatót amennyiben az elbírálás pozitív.

 

Forrás:

A Magyar Államkincstár ismertetője a nagycsaládos földgáz árkedvezményről

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/nagycsal%C3%A1dos-f%C3%B6ldg%C3%A1z-%C3%A1rkedvezm%C3%A9ny.html

Igénylőlap és kitöltési útmutató a nagycsaládos földgáz árkedvezményhez

https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/nagycsal%C3%A1dos-f%C3%B6ldg%C3%A1z-%C3%A1rkedvezm%C3%A9ny/nyomtatv%C3%A1nyok/79-ig%C3%A9nyl%C5%91lap-a-nagycsal%C3%A1dos-f%C3%B6ldg%C3%A1z-%C3%A1rkedvezm%C3%A9nyhez.html

A portfolio.hu vonatkozó cikke

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220722/a-nagycsalados-foldgaz-arkedvezmeny-megmenthet-a-horrorisztikus-szamlaktol-mutatjuk-kik-jogosultak-ra-es-mit-kell-tenni-erte-557573

Ez az oldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan múködés biztosítátása érdekében sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja az Adatkezelési szabályzatunkat.