Adóbevallás 2024: már megtekinthetők az szja-bevallás-tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az általa rendelkezésre álló adatok alapján idén is elkészítette minden magánszemély számára az adóbevallási tervezetét. Akik egyetértenek a tervezetben foglaltakkal, nincs további teendőjük, és május 21-i hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Azoknak viszont, akinek van olyan bevétele, melyről a NAV-nak nincs tudomása – például ingatlan-bérbeadásból, ingó- és ingatlanértékesítésből származó jövedelem, – ki kell egészíteniük a tervezeteiket. Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, amihez felhasználhatják az adóbevallási tervezetet.

Az adóbevallási tervezetet mindenkinek ajánlott figyelmesen átnéznie, és szükség esetén legkésőbb május 21-ig kiegészítenie, módosítania, ugyanis ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is.

 

Hogyan juthatunk hozzá az adóbevallási tervezetünkhöz?

  1. KAÜ-azonosítóval 2024. március 15-től elérhető a NAV eSZJA portálján.
  2. Elektronikus hozzáférés hiányában 2024. március 18-ig (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérheti az adózó, hogy részére a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető és vehető át 2024. május 21-ig.

Hogyan módosíthatjuk az adóbevallási tervezetünket?

  1. A NAV által készített adóbevallási tervezet kiegészítésével online.
  2. A 2023-ra vonatkozó szja-bevallás – papír alapú 23SZJA-nyomtatvány – beküldésével.

Határidők

  • Március 15. A KAÜ azonosítóval rendelkező magánszemélyek március 15-től megtekinthetik az szja-bevallási tervezetet.
  • Március 18. KAÜ azonosítóval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
  • Április 30. A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak a KAÜ azonosítóval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki. A NAV postán küld értesítést azoknak a KAÜ azonosítóval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 18-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették. Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata az szja-bevallás alóli mentesítéshez (23NYK).
  • Május 21. A 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1 százalékkal rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.

 

Forrás:

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/03/14/szja-bevallas-nav-tervezet-mire-figyeljunk/

https://index.hu/gazdasag/2024/03/15/nemzeti-ado-es-vamhivatal-nav-eszja-adobevallas-tervezet-ugyfelkapu-adozas/

Az SZJA-bevallással kapcsolatos részletes információk a NAV alábbi oldalán érhetők el

https://nav.gov.hu/szja

NAV eSZJA portál

https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login

23SZJA-nyomtatvány

https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/23szja