Augusztus 5-e helyett a hónap közepéig van lehetőség a gáz- és villanyóraállás diktálására

A gáz és az áram árának – az átlagfogyasztáson túli – drasztikus emelése miatt a szolgáltatók augusztus 15-ig mindenki számára rendkívüli diktálási lehetőséget biztosítanak. „Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi részmennyiséget” – írja az MVM. A diktálás nem kötelező, anélkül viszont becsült érték alapján osztják meg a július 31-ig, majd az augusztus 1-jétől felhasznált mennyiséget. A diktálás tehát abban segíthet, hogy a szolgáltató külön tudja kezelni az augusztus 1-je utáni fogyasztást az azt megelőzőtől, így pedig a korábbi átlag feletti fogasztás még biztosan a rezsicsökkentett áron kerüljön kiszámlázásra.

 

Kinek ajánlott a diktálást választania?

  • „Aki eddig is a meghatározott átlag alatt maradt, annál nincs jelentősége annak, hogy diktál-e, vagy sem.
  • Akinél egy éven belül ingadozik a felhasznált áram- és gázmennyiség, annak érdemes lehet, főleg, ha átalánydíjas.
  • Ha valaki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia a pontosabb elszámolás miatt.
  • Ha valaki eddig az átlag fölé ment, azonban most csökkentené felhasználását, annak átalánydíjasként érdemes lehet lejelentenie a jelenlegi állást, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az eddigi magasabb fogyasztása is belelóg-e az átlagába.” – összegez a HVG publicistája.

 

A diktálásról…

A diktálást online, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, illetve személyesen is megtehetjük.

  • GÁZ: A megnövekedett ügyfélszám miatt legkönnyebben online lehet megadni a gázóra aktuális állását. Ehhez regisztrálni sem szükséges. Az oldal elérhető innen. Telefonos diktálás a 06 1 237 7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06 80 40 55 40 számon lehetséges.
  • ÁRAM: A villanyóraállás rögzítésének módja attól függ, hogy ki melyik szolgáltatónál volt korábban. Erről az MVM tájékoztatója ad részletes iránymutatást. Az oldal elérhető innen. („A 2022. július 31-ei mérőállást be kell, illetve be lehet diktálni? Hol lehet ezt megtenni?” alpontot kell legördíteni.)

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220802/rezsi-lepett-az-mvm-most-kell-mindenkinek-sietni-559121

https://telex.hu/belfold/2022/08/02/mvm-diktalas-aramora-hosszabbitas-rezsiemeles

https://hvg.hu/gazdasag/20220801_rezsicsokkentes_mvm

https://azenpenzem.hu/cikkek/mar-diktalhatjuk-az-aram-es-a-gaz-dijemeles-elotti-meroallasat/8751/

Leave a Comment

Your email address will not be published.