Az éjszakai áram használatával könnyebben elkerülhető az átlag feletti fogyasztás

Az augusztus elsején életbe léptetett rezsirendelet értelmében a kedvezményes árammennyiség felhasználási helyenként vehető igénybe a lakossági fogyasztó számára. A Magyar Villamosművek (MVM) egész pontosan úgy fogalmaz a tájékoztatójában, hogy

„ha egy lakossági fogyasztónak több felhasználási helye van, akkor az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiségre minden felhasználási hely esetében külön-külön jogosult.

[…] „több felhasználási helynek minősül, ha a hagyományos mérő mellett (A árszabás) vezérelt mérőn (éjszakai, azaz B, vagy B Komfort árszabás) is történik villamosenergia-vételezés. Ebben az esetben az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót”

Tehát aki éjszakai áramot is használ az külön felhasználási hellyel rendelkezik és az átlagfogyasztás mértékéig duplán áll rendelkezésére a csökkentett árú keret. Fontos ugyanakkor észben tartani, hogy a felhasználási helyek között a kedvezményes mennyiségek nem csoportosíthatók át, nem vonhatók össze.

Az éjszakai áramot jellemzően villanybojler üzemeltetésére használják, olyan eszközökhöz, amelyek fixen csatlakoznak (dugalj nélkül) a hálózathoz. Aki tehát villanybojlerrel melegít vizet, nincs éjszakai fogyasztást mérő órája és fogyasztása meghaladhatja az átlagot, annak érdemes lehet a költségeket vállalva újonnan is felszereltetni órát (költsége kb. 100 ezer forint), vagy meglévő óráját újraaktiváltatni.

 

 

Forrás:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/7ea41378489305c538f7ddd0003c602441e0e5e9/megtekintes

https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-aram

https://hang.hu/belfold/erdemes-beruhazni-ejszakai-aramra-143733

Leave a Comment

Your email address will not be published.