Bővül az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek köre, bár egyelőre inkább csak elméletben

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága december folyamán döntött arról, hogy havonta két alkalommal, legfeljebb negyvenezer forint összértékben díjmentesen lehessen készpénzhez jutni a kereskedőknél bankkártyás fizetés esetén.

Havi legfeljebb két alkalommal, 150 ezer forint összértékben korábban is lehetett ingyenesen készpénzt felvenni bármelyik magyar bank forint ATM-jéből. Jelen intézkedés ezt egészíti most ki, megkönnyítve az ún. cash back szolgáltatás magyarországi elterjedését. A szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. Kereskedői oldalról tehát opcionális a szolgáltatás nyújtása, a kártyakibocsátó bank oldalról azonban kötelező biztosítani a bolti készpénzfelvétel lehetőségét. Így amennyiben egy boltban bevezetik a cash back szolgáltatást, akkor valamennyi bank valamennyi ügyfele készpénzt vehet fel a kasszánál feltéve, hogy rendelkezik bankkártyával és vásárol. A 40 ezer forintos keret pedig az eddigi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi kereten felül értendő, tehát ha szélesebb körben lesz elérhető a cash back szolgáltatás, az a gyakorlatban azt is jelenti, hogy összesen 190 ezer forint készpénz lesz felvehető havonta.

Az összképet némileg árnyalja, hogy a legtöbb üzletnél jelenleg még nincs cash back szolgáltatás. A szabályozás érvénybe lépése előtt egyetlen kereskedelmi hálózat és hazai nagybank esetében működött a szolgáltatás csekély forgalom mellett. A hazai diszkontok többsége számára tehát újdonság lenne a vásárláshoz kötött bolti készpénzfelvétel bevezetése. „Ráadásul nem csak elfogadói, de kártyakibocsátói oldalról is fejlesztések előzhetik még meg az új lehetőség tényleges és széleskörű implementálását, így valószínűleg az a gyakorlatban legelőbb 2023 második felére terjedhet el” – vélekedik a Pénzcentrum.hu publicistája.

 

 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/20230302/fontos-valtozas-elesedett-a-magyar-atm-eknel-ez-a-kapetrukk-az-aldi-lidl-kasszainal-is-mukodhet-hamarosan-1134589

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230120/jon-az-ingyenes-keszpenzfelvetel-a-magyar-boltokban-megszolaltak-az-aruhazlancok-591540

https://bankmonitor.hu/cikk/elfogadtak-40-ezer-forintig-ingyenes-lesz-a-keszpenzfelvetel-a-kereskedoknel/

https://biztosdontes.hu/ingyenes-keszpenzfelvetel

Leave a Comment

Your email address will not be published.