Diákhitel 2023

A felvételi ponthatárok eheti kihirdetését követően sok diáknak kell elgondolkodnia felsőoktatási tanulmányai finanszírozásáról. 2001-es bevezetése óta a diákhitel ehhez nyújt kedvező alternatívát a leendő hallgatók számára. Jelenleg három diákhitel konstrukció létezik: a szabad felhasználású Diákhitel 1, valamint a kötött felhasználású Diákhitel 2 és a Képzési Hitel.

 

1.

Nő a Diákhitel 1 kamata: július 1-től 4,99 százalékról 7,99 százalékra emelkedik a szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata. Az intézkedés 2023. december 31-ig érvényes. A Képzési Hitel és a Diákhitel 2 továbbra is kamatmentesen érhető el.

 

2.

Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy júliustól a szabad felhasználású Diákhitel 1 kizárólag egy speciális Diákhitel Számlára érkezhet, amelyet a hiteligénylés folyamata során az alábbi négy bankban lehet megnyitni:

  • Erste Bank
  • Gránit Bank
  • MBH Bank
  • OTP Bank

A Diákhitel Számla vezetése tehát a szabad felhasználású Diákhitel 1 választása esetében kötelező, a kötötten a képzési költségekre fordítható Diákhitel 2 és a Képzési Hitel esetében mindez opcionális.

A Diákhitel Számláknak vannak olyan kritériumai, amelyeknek kötelező megfelelnie a felsorolt bankoknak. Ezek az alábbiak:

  • ingyenes havi számlavezetés,
  • ingyenes elektronikus szolgáltatások,
  • ingyenes bankszámlakivonat,
  • ingyenes bankkártya használat.

A bankok ezen felül is kínálnak kedvezményeket, ezekről a forrásban megadott linkeken, illetve a bankok honlapjain lehet tájékozódni.

 

3.

A számlanyitás menete: a számlanyitás feltétele a Diákhitel megléte, amelyet a Diákhitel Központ honlapján lehet megigényelni. A folyamat során ki kell választani a – négy lehetséges bank közül a – számlavezető bankot. A hitelkérelem sikeres elbírálása után a számlanyitás további menetéről már a választott bank fog tájékoztatást adni. Meglévő Diákhitel szerződés esetében ugyancsak a Diákhitel Központ oldalán kell jelezni a számlanyitási szándékot, a folyamat pedig azonos lesz az előzővel.

 

4.

Diákhitel Számla vagy hagyományos diákszámla? A Bank 360 elemzője szerint „bár továbbra is érdemes összehasonlítani a hagyományos diákszámlákat és ezek közül választani, ha diákhitelünk is van, megéri váltani a diákhitel számlák valamelyikére. A legnagyobb különbség, hogy a hagyományos diákszámlák esetében nem garantált az ingyenes bankkártya használat, emellett a tranzakciós költségek is magasabbak lehetnek a diákhitel számlákhoz képest”.

 

 

Forrás:

https://diakhitel.hu/

https://bank360.hu/diakhitel-szamla

https://hvg.hu/gazdasag/20230727_diakhitel_szamlanyitas_tudnivalok_bankmonitor

https://biztosdontes.hu/oriasi-kedvezmenyek-varjak-az-egyetemistakat-a-diakhitel-szamlat-kinalo-bankoknal

https://www.portfolio.hu/bank/20230728/nem-tudsz-eligazodni-az-uj-diakhitel-szamlak-kozott-mi-kiszamoltuk-neked-melyik-a-legjobb-630379

Leave a Comment

Your email address will not be published.