Egyre több adós számára jelent nehézséget a törlesztőrészletek megfizetése

Miközben rekord kevés adós szerepel negatív státusszal a KHR rendszerben, 2023. első félévében jelentősen megnőtt a problémás hitelszerződések száma. Amennyiben a negatív trend folytatódik, akkor ez idővel a KHR adatbázisban is látszani fog, ami a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződések számának megugrását is eredményezheti” – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.

A jelenlegi számadatok azt mutatják, hogy történelmi mélységben van azon adósok száma, „akik az aktuális minimálbért (154 280 Ft) elérő összeggel 90 napon túli késedelemben vannak”. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) idén tavasszal 660 ezer hátralékos hitelszerződést tartottak számon, amely az előző év végéhez képest is mintegy 20 ezer fős csökkenést mutat. A jó eredményekhez nagyban járulhat hozzá a kamatstop hatása, amely ötéves, vagy annál rövidebb kamatperiódusú hitelek kamatát fagyasztotta be egy korábbi, alacsonyabb szinten, megakadályozva a törlesztőrészletek drasztikus emelkedésének. A Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) által nemrégiben közzétett adatok, azonban árnyalják a KHR pozitív statisztikáját. A BISZ úgynevezett Lakossági Krízis Mutatója (BKM-L) azt mutatja meg, hogy a 2019-es bázisévhez viszonyítva (2019-es év átlaga=100%) az egyes szerződések milyen arányban jeleznek fizetési, vagy működési problémákat. A mutató 2023. év első negyedében 160%-on állt, amely jelentős elmozdulás a múlt év végi 108%-ról. A BISZ elemzői a megugrás okát a jelentősen megnövekedett életviteli költségekkel magyarázzák, melyek „a hitelfizetési képességben is megmutatkoznak, hiszen az ügyfelek kénytelenek priorizálni, és a hiteleket helyezik a sor végére”. A problémás ügyletek több, mint felét a fedezetlen hitelek (személyi kölcsön, autó- vagy áruhitel) képezik.

 

Mi lehet a megoldás, ha nem tudunk időben törleszteni?

  • A fizetési nehézségek jelentkezése esetén, – illetve akkor is, ha már előre látható és elkerülhetetlen a probléma, – nagyon fontos a bankokkal való mihamarabbi kapcsolatfelvétel. A fizetési nehézség okát teljeskörűen és írásban érdemes jelezni. A gyors és pontos kommunikáció segíthet elkerülni a nagyobb tartozások felhalmozását, továbbá a bank is segítőkészebben állhat az adott ügyhöz.
  • Ha időben lépünk nagyobb eséllyel lehet elkerülni a KHR listára kerülést. A KHR listára felkerülő adósok gyakorlatilag nem hitelképesek, így azt követően már nem jöhet szóba megoldásként a hitelkiváltás, amivel esetenként olyan mértékben csökkenthető a havi törlesztő, amit már az adós képes kifizetni.
  • Célszerű családi költségvetést készíteni valamennyi bevétel és kiadás feltüntetésével, hogy kiderüljön pontosan mekkora összeg is hiányzik a családi kasszából. Ez azért is lehet fontos, mert így nem érhet felkészületlenül az sem, ha a pénzintézet felé jelezni kell, hogy milyen havi törlesztőrészletet vagyunk képesek vállalni.
  • Érdemes számba venni azon személyek (rokonok, barátok stb.) körét, akik segítséget nyújthatnak.
  • „Előfordulhat, hogy valaki a teljes hiteltörlesztőt nem tudja fizetni, ebben az esetben törlesszen annyit, amennyit csak tud” – javasolja a Bankmonitor.hu publicistája. Ezzel ugyanis lassítható az adósságok felhalmozódása, illetve KHR adatbázisba kerülés.
  • Hitelfedezeti biztosítás: szerződéstől függően egészségkárosodás, haláleset, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén nyújthat mentőövet az adósnak. A hitelfedezeti biztosítások díja – a szolgáltatásoktól függően – általában a havi törlesztőrészletek összegének 3-6 százalékát teszi ki.

 

 

Forrás:

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/gyulnek-a-viharfelhok-a-magyar-hitelesek-felett-mit-tehet-az-aki-nem-tud-rendben-torleszteni/

https://bisz.hu/nyilvantartasok/statisztikak/

https://bisz.hu/wp-content/uploads/2023/06/Performancia-mutato_BHI_BTI_BAM_2023Q1.pdf

2 thoughts on “Egyre több adós számára jelent nehézséget a törlesztőrészletek megfizetése”

Leave a Comment

Your email address will not be published.