Gépjárműadó – fontos határidő közeleg

„Idén is a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Az adó első részletét 2022. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni.” – adta hírül közleményében szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adóhatóság kétféleképpen értesíti az érintetteket: határozatban mindazokat, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, míg értesítésben azokat, akiknek változatlan maradt az adó összege. Idén az adót kerekítés nélkül kell megfizetni. Amennyiben a kerekítésből származik a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld.

„Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható.” Továbbá „azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes” – szól az adóhatóság tájékoztatása.

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. „Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.”

FONTOS! A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi meg (ügyfélkapura, cégkapura, hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) mindazoknak, akik elektronikusan elérhetők. Akik ilyen módon nem megszólíthatóak kapják meg postán a papírokat.

 

További információk, a tájékoztató teljes szövege, valamint videós összefoglalója itt érhető el.

Leave a Comment

Your email address will not be published.